Other

8 redenen waarom je na een lange nacht slapen nog steeds moe bent

Je kent het vast wel, je hebt een lange nacht heerlijk geslapen, maar je bent de dag erna nog steeds moe! Hoe kan dat? Dat je moe bent, ligt niet alleen aan de hoeveelheid slaap. Dit zijn 8 andere redenen waarom je moe bent, zelfs na een lange nacht slapen.

Waarom je moe bent na een lange nacht slapen

Een nacht extra vroeg naar bed om de dag erna fit te zijn, maar uiteindelijk heeft het niets opgeschoten. Heb je vaak last van moeheid na een lange nacht slapen en is het enige wat werkt een pretsigaret maken met je wiet grinder? Dan ligt het misschien aan één van onderstaande verschijnselen.

1. Je beweegt te weinig

Door veel (leuke) dingen te doen, krijg je energie. De hele dag op de bank hangen of op de stoel achter de laptop zitten, maakt je juist alleen maar moe. Mentaal krijg je weer een flinke boost als je er even op uit bent geweest.

2. Er zit (te veel) alcohol in je lichaam

We hebben het al eens eerder gezegd, maar door alcohol slaap je minder goed. Daarom kan het zijn dat je nog steeds moe bent na een lange nacht slapen. Kom meer te weten over waarom je slecht slaapt na een aantal biertjes.

3. Gebrek aan vocht

Stay Hydrated! Een belangrijke reden waarom je steeds moe bent, zelfs na heel lang slapen, is dat je te weinig drinkt. Je spieren en allerlei organen hebben genoeg zuurstof nodig. Die zuurstof halen ze uit water. Als je lichaam te weinig zuurstof heeft, moet het meer moeite doen om alles in beweging te houden en daardoor word je moe.

4. Te veel slapen

Geloof het of niet, je kunt zelfs te veel slapen. Soms is het even lekker om wat langer in bed te liggen, maar je moet het niet te vaak doen. Door te veel slapen raakt je biologische klok behoorlijk in de war. Tip: neem een koude douche, dan ben je zeker meteen wakker.

5. Niet genoeg daglicht

Je lichaam heeft behoefte aan veel vitamines. Als je overdag niet genoeg buiten bent, krijgt je lichaam niet de nodige vitamine D binnen. Op de lange termijn kan dit resulteren in vermoeidheid. Daarom kun je zelfs na een lange nacht slapen nog steeds moe zijn.

6. Je hormonen zijn de weg kwijt

Niet alleen jij, maar ook je hormonen kunnen zo nu en dan een off-day hebben. Vooral als je ouder wordt, duurt het soms wat langer voordat je testosteronniveau weer op peil is. Probeer ook dan wat meer te bewegen of te gaan sporten vlak voor je wil gaan tukken.

7. Je eet de verkeerde snacks voor het slapen gaan

Wat je eet, kan je nachtrust beïnvloeden. Volgens ‘The National Sleep Foundation’ maken zoute snacks je hersenen wakker in de nacht. Hierdoor kun je heel heftig gaan dromen en voel je je de volgende ochtend moet, terwijl je lang genoeg hebt geslapen.

8. Je neemt te laat een douche

In de loop van de avond koelt je lichaamstemperatuur langzaam een beetje af. Op deze manier bereid je lichaam zich voor op het slapen. Als je net voor het slapen een warme douche of een heerlijk warm bad neemt, warmt je lichaam weer op. Hierdoor heeft het meer moeite om diep in slaap te komen en word je de volgende ochtend alsnog vermoeid wakker.