Het modaal inkomen is misschien wel dé maatstaf om je eigen inkomen met dat van anderen te vergelijken. We begrijpen dan ook heel goed dat je nieuwsgierig bent naar wat de rest van Nederland, of in ieder geval het gemiddelde ervan nou verdient. Wij hebben het voor je uitgezocht en zullen je het haarfijn uitleggen!

Wat is het modaal inkomen?

Modaal inkomen betekent eigenlijk niets meer dan wat nou het inkomen dat het meest voorkomt onder Nederlanders en is dus iets anders dan het gemiddelde. Wanneer je alle salarissen op een lijn zou uitschrijven en de mensen over deze lijn verdeelt, dan is het modaal inkomen het bedrag waar de meeste mensen bij geschaard kunnen worden. Uiteraard heb je hier dan nog diverse groeperingen in zoals het inkomen van een alleenstaande, een stel zonder kinderen en een stelletjes met kinderen. Het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) neemt het algemene modale inkomen als maatstaf.

Modaal inkomen Nederland

Eigenlijk doen we vaak alsof het slechter gaat met ons dan daadwerkelijk zo is. Het modale inkomen van Nederland is vrij hoog, maar we hebben toch zo’n 6% van de bevolking dat onder de armoedegrens ligt. Wanneer tik je de armoedegrens aan? Nou, als je onder de 1.139 euro per maand verdiend als alleenstaande. Dit bedrag is een budget berekend voor basisbehoeften (kleding, onderdak en voeding), maar ook een gedeelte voor ‘ontspanning’. Voor een stel zonder kinderen gaan we al naar een het verdienen van 1.550 euro per maand en voor een stel met kinderen is dit 1.850 euro per maand. Dat is dus best wel weinig als we het gaan vergelijken met het modaal inkomen dat ligt op 36.000 euro per jaar, omgerekend zo’n 2.770 euro bruto per maand is. Ons modale inkomen ligt dus ruim 2 keer zo hoog als de armoede grens!

modaal inkomen Nederland

Inkomen per sector

Het verschilt uiteraard ook in welke sector je werkzaam bent, aangezien de inkomens ontzettend differentiëren. We mogen in Nederland wel van geluk spreken, aangezien zowel onze koopkracht als ons besteedbaar inkomen er op vooruit gaan. Althans, dat is wat ze ons vertellen! Toch zijn ook de salarissen er flink op vooruit gegaan:

  • Horeca: de lonen in horeca liggen natuurlijk niet ontzettend hoog, dit komt mede door de jonge mensen die er werkzaam zijn en bijbaan gehalte erg hoog is. Het gemiddelde ligt dan ook op 1.007 euro per maand.
  • Land-, bosbouw en visserij: de lonen in deze sectoren liggen ontzettend laag met een gemiddelde van 1.779 euro per maand.
  • Zorg: mensen in de zorg hebben last van een hoge werkdruk en moeten met lage salarissen dealen, waardoor er veel stakingen zijn. Het salaris ligt iets hoger dan bovenstaande, namelijk op €2.107.
  • Onderwijs: ook als docent hoef je niet op een vetpot te rekenen, het gemiddelde loon ligt namelijk op €2.628. Net onder het modaal inkomen.
  • Industrie: de eerste sector die officieel meer dan modaal verdient, je salaris ligt rond de €3.146.
  • Bouw: aangezien er steeds meer gebouwd wordt in Nederland is het logisch dat de lonen hoger zijn komen te liggen, je verdient nu gemiddeld €3.313
  • Informatie & communicatie: een salaris van €3.632 per maand, de specialisten onder ons weten hoe ze moeten onderhandelen over hun salaris.
  • Energiesector: de energiesector weet hoe ze het moeten verkopen, met een gemiddeld salaris van €4.244.
  • Delfstofwinning: de absolute topper uit de lijst, met een gemiddeld loon van €5.478 per maand, bijna twee keer meer dan modaal.

Benieuwd naar wat de rijkste familie van de wereld nou per dag verdient? Je zult er versteld van staan!

Bron: CPB