Wil je echt serieus gewicht verliezen, dan zit er in de meeste gevallen maar één ding op: gezonder leven. Normaliter betekent dat: minder junkfood en meer bewegen. Dat kan een hele opgave zijn, maar wellicht doen jij en je motivatie er goed aan om eens te kijken naar een van de meest indrukwekkende BBC-documentaires op het verliezen van gewicht: Extraordinary Bodies. Een beetje toegewijde MMA-vechter is namelijk niet alleen in staat een zéér gedisciplineerd leven te leiden, maar ook om in een tijdsbestek van enkele dagen ruim 10% van hun lichaamsgewicht kwijt te raken. Indrukwekkend, niet? Dit is hoe dat werkt.

Je lichaamsgewicht in enkele dagen naar beneden brengen is niet zonder risico

De BBC-documentaire ‘Extraordinary Bodies’ geeft een heftig beeld van de wereld van het MMA gebeuren. Dat bedoelen we in feite de uren voor de zogenaamde ‘weigh-in’, het checken van het gewicht. Dat gewicht is juist belangrijk, bij een te groot gewicht (of te laag) kan een vechter mogelijk niet deelnemen als het niet binnen de marges van de MMA-klasse valt. Men zet dus in feite het leven op het spel door er echt alles aan te doen om in een korte tijd extreem veel gewicht te verliezen.

Het meest risicovolle onderdeel is de voorbereiding op het gevecht

Het gevecht tegen de kilo’s wordt haarfijn vastgelegd. Het is, zo je wilt, een gevecht op zich. Alles wordt uit de kast gehaald en niks is in feite off-limit. De vechters zetten alle middelen in om zoveel mogelijk vocht te verliezen om het uiteindelijk doel te bereiken: het streefgewicht. Dat sommigen daarbij extreem ver gaan zal je niet verbazen. Dat is dus niet geheel zonder risico. Mocht je dus het idee hebben om de MMA atleten na te volgen in hun obsessieve strijd tegen hun eigen lichaamsgewicht: doe het niet, maar laat je adviseren door een arts, diëtiste of fitness coach.