In Nederland houden we van een lekker bakkie. We zijn al jaren na de Scandinavische landen één van de meest koffiedrinkende volken ter wereld. En terecht, want was is er mis met een goeie bak? En wat is de meest gedronken koffie van Nederland?

Nederlanders lusten wel een bakkie

Misschien heb je het niet door, maar in Nederland ligt de hoeveelheid koffie die we drinken heel hoog. Uit het Nationaal Koffie- en Theeonderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 4,2 kopjes koffie drinken op een werkdag. In het weekend drinken we 3,9 bakken, dus gemiddeld 4,1 kop koffie per dag in de week. Dat is ongeveer op de grens van wanneer je te veel koffie drinkt. Toch hangt het er wel een beetje vanaf welke soort koffie je het meest drinkt. Er zijn immers soorten die minder cafeïne bevatten dan andere. Daarom is het ook handig om te kijken naar de meest gedronken koffie van Nederland.

meest gedronken koffie

De meest gedronken soort koffie

Als we kijken naar de horeca, dan is dat een relatief handige sector om te meten wat de meest gedronken koffie is. Wat we allemaal thuis voor koffie zetten is moeilijk te peilen, maar de horeca is iets overzichtelijker. Hierbij is een handige sidenote wel dat horeca vaak voor iets luxere koffie gaat dan jij misschien thuis. Op een terras betaal je er immers een stuk meer voor.

Bij de horeca is de meest gedronken koffie toch de koffie van hele bonen. Dat wil zeggen, van bonen die ter plekke gemaald worden en in het koffieapparaat worden gestopt. De helft van alle koffie wordt gezet met een halfautomaat, dat wil zeggen dat je zelf de gemalen bonen in de filterdrager doet en moet aanstampen. De andere 30 procent is met een volautomaat gezet. Dat betekent dat de automaat zelf per kopje koffie een paar bonen maalt. Een stuk makkelijker voor de barman of -vrouw.

meest gedronken koffie

Filterkoffie was vroeger in de horeca echt de meest gedronken koffie. Dat zie je nu eigenlijk vooral nog terug in Amerikaanse films en series. Ondanks dat sommige barretjes nog aan filterkoffie doen, blijkt iedereen voor de rest lekker te zijn overgestapt naar hele bonenkoffie.