Of het nu pure vechtlust, een uitgekiende bandenstrategie of gewoon een gezonde dosis Hollands lef is laten we even terzijde. Feit is wel dat Max Verstappen na zijn winst in Engeland mooi de tweede plaats bezet in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. Menig liefhebber zal dus spontaan dromen van het idee dat een 22-jarige landgenoot wereldkampioen kan worden. Of die gedachte echt realistisch is zal de tijd leren, maar de kansen liggen er wel.

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1?

Max Verstappen heeft in dit gehavende seizoen de kans om geschiedenis te schrijven. Zijn winst in Engeland zorgde ervoor dat de voorsprong van concurrent Hamilton is geslonken tot 30 punten. Dat biedt mogelijkheden om voorzichtig vooruit te kijken.

Met nog minimaal acht Grand Prixโ€™s voor de boeg is er echter nog veel mogelijk. Max zou vervroegd uit kunnen vallen in een van de volgende races, maar dat geldt ook voor Hamilton. Ook technische problemen moet je niet op voorhand uitsluiten. Het zou namelijk niet voor het eerst gebeuren dat een F1 wagen aan de kant komt te staan wegens een technisch mankement.

Het probleem Mercedes

Terwijl voorheen de dienst werd uitgemaakt door bijvoorbeeld Ferrari, daar laat Red Bull duidelijk zien dat de Italianen niks te zoeken hebben in de top van de koningsklasse. Dat betekent niet dat Mercedes het makkelijk heeft. Natuurlijk is Hamilton de meest ervaren coureur, maar dat is geen garantie voor nog een wereldtitel.

Hoe snel de wagen van Mercedes ook is, men heeft wel een groot probleem met de banden. Tijdens de reguliere race op Silverstone had Hamilton nog het geluk aan zijn kant en kon hij nog net op halve kracht de finishlijn passeren voordat de Nederlander hem had kunnen passeren. Had de race een ronde langer geduurd, dan was het een heel ander verhaal geworden.

De banden kunnen de doorslag geven

Hamilton legt de schuld overigens bij de spanning op de banden, maar feitelijk gaat het om de bandenstrategie. Red Bull laat zien dat men door een slimme strategie tijd kan winnen op cruciale momenten. Klein probleem voor Red Bull is er overigens wel. De super zachte banden die op Silverstone gebruikt konden worden waren een experiment. In Spanje zal Red Bull het moeten doen zonder die lekkere bandjes.

Kansen in Spanje

Het probleem met de banden is een punt, maar dat is zeker niet het enige pijnpunt bij Mercedes. Het team van Toto Wolff zal het voornamelijk moeten hebben van de circuits met lange rechte stukken. Daarnaast speelt het weer een belangrijke rol. Max heeft al eerder laten zien dat hij heer en meester is op de baan als het water met bakken uit de hemel komt vallen. Die kans is realistisch en dus zou de Nederlander in het voordeel zijn. Ook als het niet regent kan Max garen spinnen door de grote hoeveelheid aan bochten op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Hamilton heeft een probleem

Als alles lekker loopt, hoeft Mercedes zich geen zorgen te maken, dat bleek wel afgelopen seizoen. Toch wil dat niet zeggen dat het een gelopen race is. In theorie kan Hamilton volstaan door in een enkele race de winst aan Max te laten en dan nog steeds glimlachende zijn titel prolongeren. Men voelt echter de hete adem van Red Bull in de nek.

Dat de Silver Arrows wagen technisch gezien superieur is, dat is wel duidelijk, maar de vraag is of die technische voorsprong voldoende is. Max is immers in staat om races te winnen, bovendien is de Nederlander super gemotiveerd. De druk ligt dus bij Mercedes.

Grand Prix van Spanje

Hamilton zal in ieder geval moeten zorgen dat het gat van 30 punten niet kleiner wordt. Dat betekent dat de Brit moet voorkomen dat Max te vaak in een kansrijke positie komt. Hamilton is dus afhankelijk van Bottas en die samenwerking is, zoals we hebben gezien, niet altijd ideaal. De kans dat Max daarvan weet te profiteren lijkt ons bijzonder groot.

De Grand prix van Spanje staat voor aanstaande zondag 15:10 op het programma.