Het nummer is inmiddels platina en (gelukkig) al kapot gedraaid, maar met het einde van 2021 in zicht: wat heeft Mart Hoogkamer nou verdient aan ‘Ik Ga Zwemmen’?

Zoveel verdient Mart Hoogkamer aan ‘Ik Ga Zwemmen’

Naast de pandemie hadden we dit jaar ook nog het Mart Hoogkamer virus. Zijn hit ‘Ik ga Zwemmen’ hoorden we afgelopen zomer op ieder terras en in de kroeg. Iedereen kan het inmiddels tot in den treure meezingen. Maar wie er allerminst treurig van wordt is de bankrekening van Mart Hoogkamer. De bekende zanger heeft namelijk flink verdiend aan ‘Ik Ga Zwemmen’. Wat de precieze opbrengsten zijn, zocht Nick Dierckx uit voor FACTORY, de factcheck- en verificatiedesk van Fontys Hogeschool Journalistiek. Daarbij worden de opbrengsten opgesplitst in Spotify-streams, YouTube-inkomsten en Airplay, oftewel radiotijd.

Spotify-streams

Bij het schreven is de track op dit moment 24.873.109 keer gestreamd op Spotify. Het populairste muziekplatform doet nogal geheimzinnig over hoeveel je daadwerkelijk betaald krijgt per stream. De streamwaarde kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Zo bepalen de abonnementskosten per land, het maandelijks aantal streams van een artiest en de advertentie kosten mede de waarde van één stream. Volgens iGroove heeft één stream in Nederland de waarde van 0,0031 euro per stream. Met bijna 25 miljoen streams van het nummer op Spotify, komt de opbrengst van Zwemmen in Bacardi Lemon op een totaal bedrag van 77.106,64 euro.

YouTube-inkomsten

De videoclip van ‘Ik Ga Zwemmen’ op YouTube is tot 27 december 10.475.354 keer bekeken. YouTube betaalt niet per weergave of klik per video. Je kunt inkomsten verdienen op YouTube via AdSense. Dit is het advertentienetwerk van Google. De advertenties voorafgaand aan een video zorgen voor de inkomsten van een artiest. Werner Geyser, van InfluencerMarketingHub, weet aan FACTORY te melden dat adverteerders gemiddeld 0,18 dollar betalen per volledig uitgekeken advertentie.

Tegenwoordig kunnen deze advertenties geskipt worden. Uit onderzoek van hetzelfde InfluencerMarketingHub blijkt dat slechts 15 procent van de mensen de advertentie volledig uitkijkt. Ook houdt Google 32 procent van de advertentie inkomsten zelf. De overige procenten (68 procent) gaan naar de eigenaar van het kanaal. Een best ingewikkeld klusje om dan te berekenen hoeveel geld er naar Mart Hoogkamer gaat. Als men er vanuit gaat dat slechts 15 procent van de mensen de advertentie voorafgaand aan het liedje volledig uitgekeken, komt dat neer op 1.571.303,10 advertenties. Hiervoor wordt gemiddeld dus 0,18 dollar betaald. Dit komt neer op een totaalbedrag van 282.834,56 dollar. Hiervan houdt Google 32 procent voor zichzelf en 68 procent gaat naar de kanaaleigenaar. Dit komt neer op een dikke 192.327,50 dollar. Met de huidige wisselkoers verdient Mart Hoogkamer dus 169.248,20 euro aan ‘Ik Ga Zwemmen’.

Airplay

Mart Hoogkamer kan ook inkomen krijgen als ‘Ik Ga Zwemmen’ wordt gedraaid op de radio. Organisaties als Buma behartigen de belangen van de muziekrechthebbenden en zorgt dat er een Airplay vergoeding wordt uitgekeerd. Wat je verdiend aan Airplay hangt af van verschillende factoren. Robbert Baruch de woordvoerder van Buma legt uit aan het programma EenVandaag dat het afhangt van de inkomsten van het radiostation en de hoeveelheid muziek dat er op de zender wordt gedraaid. Er wordt een secondewaarde berekend voor ieder radiostation. Bij Radio 1 en 2 ligt dat bijvoorbeeld op 0,054. De overige omroepen zoals bijvoorbeeld Radio 538, Qmusic of SLAM! hebben een gemiddelde secondewaarde van 0,044. In totaal duurt het nummer 179 seconden. Als dit op Radio 1 of 2 wordt gedraaid, verdient Mart Hoogkamer per keer ruim negen euro aan ‘Ik Ga Zwemmen’. Bij alle andere zenders is dat acht euro per keer. Volgens FACTORY verdiende Mart Hoogkamer tot en met 16 september zo’n 3.198,00 euro aan ‘Ik Ga Zwemmen’.

Conclusie: zoveel geld bracht het nummer in het laatje

Als je alle optredens bij elkaar optelt kom je uit op een bedrag van 249.553,84 euro. Dat bedrag heeft Mart Hoogkamer in elk geval verdient aan ‘Ik Ga Zwemmen’. Met zijn optredens en de Airplay na 16 september kan dit bedrag alleen nog maar hoger uitvallen. Bij dit alles moet echter wel een kleine kanttekening worden geplaatst: het is onduidelijk wat de contractuele afspraken zijn tussen Mart Hoogkamer en zijn platenlabel én of hij daarmee al het geld zelf mag houden. Maar zijn liedje heeft in elk geval de kassa flink laten rinkelen. Zo heeft hij onder andere een dikke auto op de kop kunnen tikken – is dat even lekker zwemmen in Bacardi Lemon het geld!