Cars & Bikes

Man bouwt ducati om tot racesimulator

racesimulator

Het zal je niet zijn ontgaan, maar het wordt aardiger warm buiten. Ga je niet op vakantie dit jaar, dan wordt het lastig om jezelf te vermaken. Dat wordt mogelijk nog erger als je een liefhebber bent van motorraces. Er valt weinig te beleven, dus ben je aangewezen op het gamen. Niks mis mee, maar het kan een beetje eentonig worden. De oplossing is dus simpel: je bouwt je eigen Ducati Panigale gewoon om tot levensechte simulator!

Ducati als basis voor een racesimulator

Het klinkt wellicht compleet idioot om een Ducati te gebruiken als basis voor een racesimulator. Toch is het idee is zo vergezocht als je zou denken. Zo kun je ook op regenachtige dagen je perfect vermaken en krijg je een unieke ervaring op de koop toe. Het goede nieuws is dat het hele ombouwproject super goedkoop is. Voor een kleine 200 euro ben je namelijk gered. Kleine kanttekening: we gaan er wel vanuit dat je ergens nog een aantal beeldschermen hebt liggen anders zou je die nog even op de kop moeten tikken.

Watch on YouTube

Boodschappenlijstje

Een goed begin is het halve werk, dus zul je eerst even een boodschappenlijstje moeten maken. Je immers aardig wat onderdelen nodig om de racesimulator goed te laten functioneren. De lijst begint ziet er als volgt uit:

  • 9520-accelerometers (te koop op AliExpress vanaf 3 euro)
  • Arduino Mega 2560 ( vanaf 5 euro tot 25 euro)
  • Xbox Adaptive Controller (90 euro)

Kortom, pak je het slim aan, dan ben je 100 tot 200 euro klaar. Voor dat bedrag koop je nooit een complete simulator.

Technische snufjes

De grootste uitdaging is het in elkaar zetten van het geheel. Hierbij moet je vooral letten op het plaatsen van de bewegingssensoren (MPU 9520). Die komen namelijk op de handvatten, de pedalen en op je armen. Dankzij de Aduino-chip wordt alles vertaald en doorgestuurd naar de Xbox Adaptive Controller. Heb je goed naar bovenstaande video gekeken, dan zie je dat je de houdertjes eenvoudig zelf kunt maken. Wat je ook zelf zal moeten doen is het programmeren van het geheel. Er bestaan namelijk geen kant en klare scripts om het ‘even’ te installeren. Op zich is dat niet zo’n probleem, je zult er alleen wel even de tijd voor moeten nemen. Heb je dat gedaan, dan ben je de trotse eigenaar van een custom-made race simulator en kun je volledig uit je dag gaan deze zomer.

Bron: FHM