Actueel

Australische vader verpulvert wereldrecord aantal push-ups in 1 uur

Lucas Helmke push-ups wereldrecord

Lucas Helmke, een 33-jarige man uit Brisbane, Australië, heeft het wereldrecord voor de meeste push-ups in één uur verbroken door zijn kracht en uithoudingsvermogen tot het uiterste te pushen.

Training en motivatie

Lucas Helmke voltooide maar liefst 3.206 push-ups in één uur, wat neerkomt op een gemiddelde van meer dan 53 per minuut. Het vorige record stond op naam van Daniel Scali, ook een Australiër, die er in april 2022 in slaagde om 3.182 uit te voeren.

Lucas streefde ernaar om dit nieuwe record neer te zetten als inspiratie voor zijn één jaar oude zoon, om te laten zien dat niets onmogelijk is. Hij trainde intensief gedurende twee tot drie jaar voor de officiële poging in zijn voormalige powerlifting gym, Iron Underground in Brisbane.

De techniek

Lucas brak de push-ups in sets van 30 seconden, waarbij hij streefde naar 26 push-ups per set. Hij overtrof dit doel, met een gemiddelde van 26,7 push-ups per 30 seconden.

Elke push-up moest worden uitgevoerd met perfecte techniek, anders zou deze niet meetellen. Dit betekende dat het lichaam recht moest blijven, zonder buiging bij de knieën of taille, het lichaam moest worden verlaagd tot een hoek van 90 graden bij de elleboog, waarna het lichaam moest worden opgetild tot de armen gestrekt waren.

Indrukwekkende prestatie

Opmerkelijk is dat slechts 34 (1 procent) van Lucas’ push-ups werden afgekeurd vanwege een onjuiste techniek, een opmerkelijk aantal gezien de snelheid waarmee hij ze uitvoerde.

Meer records te breken

Na zijn prestatie heeft Lucas Helmke geen intentie om te vertragen. Hij is van plan om elk jaar minstens één record te breken, te beginnen met andere push-up records.

Terugblik op recordhouders

Het record voor de meeste push-ups in één uur is de afgelopen tien jaar herhaaldelijk verbroken. Carlton Williams uit het Verenigd Koninkrijk hield het record eerder in handen met 2.682 push-ups in 2017, dat werd gebroken door Jarrad Young uit Australië met 2.806 in 2018 en vervolgens met 3.054 in 2021. Lucas heeft nu de lat aanzienlijk hoger gelegd door bijna 1.000 meer push-ups te behalen dan Carlton’s record van 2.220 uit 2015.

Beeld: Lucas Helmke.