De achtste wereldtitel door je vingers zien glippen in de laatste ronde van een ongekend, zwaarbevochten seizoen –  ontroostbare verslagenheid – één die Mercedes-coureur Lewis Hamilton niet in de koude kleren gaan zitten. Er is sinds 11 december sprake van radiostilte rondom de Brit. En het laatste signaal is niet bemoedigend. Wat is er aan de hand met Lewis Hamilton? Stopt hij met de Formule 1 of gaat hij gewoon door?

Wat is er aan de hand met Hamilton? ‘Onduidelijk of hij start in nieuw seizoen’

Als wij de gerespecteerde journaille van Sky mogen geloven, dan is de langdurige stilte rondom Hamilton een slecht teken. De onzekerheid over zijn terugkeer, die groeit met de dag dat de stilte voortduurt, luidt het.

Een hooggeplaatste bron zou tegenover Sky, die ook de F1 covert in de UK, melden dat het ‘nog steeds onduidelijk is’ of Hamilton dit seizoen start. Veel hangt af van het onderzoek van de FIA naar de controversiële finale, onderstreept men – Hoe race director Michael Masi van de procedure kon afwijken, wat Verstappen op schotafstand van Hamilton plaatste. Mercedes en met name Sir Hamilton voelen zich namelijk nog steeds daardoor beroofd.

Kort gezegd: het kan eigenlijk twee kanten op met Hamilton. Blijven of gaan. Laten we kijken de pros and cons van beide kanten en wat er gebeurt als Lewis Hamilton daadwerkelijk de handdoek in de ring gooit.

Waarom het logisch is dat Hamilton blijft

Het siert iemand van zijn stature niet om zo een punt achter zijn carrière te zetten. De record-brekende ‘GOAT’ kan ongetwijfeld aan zijn contract ontsnappen – hij tekende voor 2021 en 2022 – maar niet aan de implicaties van het wegblijven uit de Formule 1. Zo is dit niet helemaal fair tegenover zijn team en compagnon slash teambaas Toto Wolff. Het zou vooral een vieze smet blijven op een nagenoeg vlekkeloze, record-verpulverende loopbaan. En je wilt daar niet om herinnerd worden door de fans.

Het zou tegen zijn natuur ingaan evengoed, Hamilton is geen opgever en ronduit de allerbeste coureur van zijn generatie. Het laatste wat je dan doet is op die manier stoppen?

Dat Hamilton een flinke klap moet verwerken – okay. Maar doorgaan is ongetwijfeld weer meedoen voor overwinningen en titels. Mercedes blijft ondanks de forse reglementaire wijzigingen dé titelverdediger. De Zilveren Ster verlaat het slagveld voor de achtste (!!) keer op een rij met een constructeurstitel. Het feit dat zij in het slotdeel stelselmatig de betere auto meebrachten is ook relevant – de snelheid en vooral succes van de ontwikkelingsslag gedurende het seizoen is wat titels wint.

Wat je niet ziet, maar op kunt rekenen…

En tenslotte – laten wij niet vergeten: het getouwtrek om de macht achter de schermen. In een wereld waar grote automerken uiteindelijk miljarden uitgeven is de FIA niet onaantastbaar. Het opent de deur voor veel lobbyen bij het overziend orgaan, met de media als een potentiële stok.

Dat men erop gebrand is bij Mercedes om via die weg de situatie – op welke manier dan ook – naar eigen hand te zetten: naar omstandigheden zeer begrijpelijk. Ook Hamilton heeft daar baat bij, méér indien hij blijft.

Mogelijke redenen waarom Lewis Hamilton toch stopt

Nu vertrekken, met het argument dat de sport gefaald heeft in fairness, dat biedt een zekere morele grond. Voor iemand als Hamilton, een man met sterke waarden, is dat congruent en een begrijpelijke reden als hij stopt. Wat zijn persoonlijke reden ook is.

De realist in Hamilton weet evengoed dat zijn tijd nadert. Hij blies 37 kaarsjes uit op 7 januari. In een sport waar reactievermogen zo leidend is, telt dat door.
Hamilton voelde de hete adem van de nieuwe lichting toptalenten meer dan ooit in ’21, met Max Verstappen als de voornaamste afgestudeerde plaaggeest. In 2022 neemt die competitie alsmaar toe ongetwijfeld.

Niet zozeer dat Hamilton de uitdaging uit de weg gaat, maar er zijn nou eenmaal bijzondere omstandigheden in het spel.
Of hij de offers wil maken om wéér zijn alles te geven – het mes snijdt aan twee kanten wat dat betreft.

Evenals mogelijk de grootste van de lichting: zijn nieuwe teamgenoot George Russell. Hij is volgens menig Brit de nieuwe vaderlandse belofte. Deze jonge hond, die in zijn eerste jaar het hele F3 en F2 veld op een hoopje reed, heeft veel te bewijzen na jaren drie jaar bij Williams. Lewis, die doorgaans met gemak teamgenoten domineert, weet dat dit jaar mogelijk heel anders zal uitpakken voor hem.

De laatste Instagram post van Hamilton (11 december 2021).

Nog een argument: stoppen op je hoogtepunt. 2021, ondanks het missen van de titel, was voor Lewis in vele opzichten een waar hoogtepunt. Hij toonde zich nog steeds als de grote vechter, steeg geregeld boven zijn materiaal uit. Na jaren op 90 procent cruisen. Of 2022 daar ooit aan tipt? Statistisch gezien komt zo een seizoen maar eens in x decennia voorbij. En de records op zijn naam, daar zegt men nog vele jaren ‘u’ tegen.

En tenslotte: Lewis is een man van vele interesses. Mode, muziek, motoren… vrouwen. En binnenkort is Lewis Hamilton als acteur te bewonderen in een nieuwe film. Voor het geld hoeft het al lang niet meer, waarom nog iets bewijzen met al die titels? Sir Lewis zit allang warmpjes bij, er is meer in leven dan racen.

Wat het betekent als Lewis Hamilton daadwerkelijk stopt…

Dat Hamilton daadwerkelijk stopt lijkt onwaarschijnlijk, maar als het gebeurt, dan brengt het Bijbelse implicaties… Voor de Nederlandse fans met name. Maar niet om de reden die je daar direct bij denkt, doelend op Verstappen.
De kans is hoog dat Nyck de Vries dan instapt in zijn plaats. De reserve van Mercedes, en Formule E- wereldkampioen van ’21, staat hoog op de shortlist als vervanger. Hoe gaaf zou dat zijn? Twee Nederlanders tegenover elkaar bij de topteams!