De kans is groot dat we je niet hoeven te vertellen wat een lekkere whisky is. Smaken verschillen nu eenmaal. Nu gaat er niks boven een goede whisky, maar enkel thuis genieten van je glaasje gaat op den duur ook eentonig worden. De grote vraag is dus waar je nog heerlijk kunt genieten van het goddelijke vocht. Het antwoord: in Amsterdam. In onze onvolprezen hoofdstad zijn tal van hotspots die je als whiskyliefhebber ooit bezocht moet hebben. De vier leukste plekjes willen we je uiteraard niet onthouden.

Cafe Zilt, Zeedijk 49, Amsterdam

Ooit was de Zeedijk het centrum van de Amsterdamse drugsscene, maar tegenwoordig is het een lieflijk straatje waar we Café Zilt aantreffen. Het is in alle opzichten een bijzonder café. De barman draagt een klassiek kostuum en weet zijn gasten te vermaken met zijn niet alledaagse taalgebruik (“Komt allen in drommen, maar houdt rekening met onze buren bij het kenbaar maken van Uw enthousiasme.” Het is duidelijk, Café Zilt is zeker geen buurtcafé, maar een unieke zaak waar de eigenaar (Michael Bruynse) graag zijn kennis over whisky met de gasten deelt. Een aanrader dus.

Whiskybar L&B, Korte Leidsedwarsstraat 82-84, Amsterdam

Een bruine kroeg is nou niet direct het eerste waar je aan denkt bij het drinken van een goede malt whisky, maar schijn bedriegt. Whiskybar L&B vinden we schuin tegenover Café de Gieter in de Leidsedwarsstraat en het lijkt in de verste verte niet op een whiskybar. Bij binnenkomst wacht je echter een verrassing van jewelste. Met een voorraad van maar liefst 2000 whisky’s kun je spreken van een ruim assortiment. Hier dus geen menukaart, maar een heus boekwerk vol met whisky soorten. Dit schreeuwt om een kleine proeverij.
Met zo’n grote hoeveelheid drank voor je neus is het lastig om te kiezen. Gelukkig is daar aan gedacht en kun je in vertrouwen kiezen voor een ‘Rondje Schotland’. Drie geweldige whisky’s passeren de revu en laten je heel even wegdromen. Soms kan het leven heel mooi zijn. Onze tip: Bunnahabhain (12 Years), Caol Ila (12 Years) en Laphroaig QuarterCask.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Daymia D’Alto (@daymiakd) op

J.D. Williams,Prinsenstraat 5, Amsterdam

Als er een Amsterdamse buurt bekend staat om haar gezelligheid, dan is het wel de Jordaan. In deze inmiddels legendarische wijk ontwaren we J.D. Williams, een whiskybar met een overduidelijk Aziatische twist. Als je de combinatie van whisky met een goede maaltijd weet te waarderen, dan ben je hier op de goede plek. Naast een ruim assortiment van onze favoriete drank, kun je de inwendige mens ook verwennen met tal van Aziatische gerechten. Die combinatie bevalt wonderbaarlijk goed. Zo eet je op dinsdag drie heerlijke Koreaanse taco’s voor slechts 12 euro en mocht dat niet echt ding zijn, kies dan voor Japanse Karaage (gefrituurde kip). J.D. Williams wordt gerund door de Amerikaanse eigenaar en is uiteraard een whisky liefhebber pur sang.

Café de Dokter,Rozenboomsteeg 4, Amsterdam

Café de Dokter, in de volksmond het Doktertje is zonder twijfel een van de oudste cafés in Amsterdam. Deze zaak bestaat al sinds 1798 en destijds was het de lokale chirurg die deze kroeg begon. Ruim 200 jaar later bestaat het dus nog steeds en is het ongekend populair. Ondanks de beperkte afmetingen (18 vierkante meter) is het een bijzonder leuke zaak. Dat komt aan de ene kant door de geschiedenis van het pand, maar zeker ook door de whisky die hier wordt geschonken. Een huiswhisky drink je al voor 3 euro en voor de maandelijks wisselende Schotse whisky kost slechts 4,50 euro. Zeker een bezoek waard.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Café De Dokter (@cafededokter1798) op