Als je nog steeds helemaal gek bent op technisch Lego, ga je dan vooral niet schamen. Waar je vroeger wellicht je hoofd brak over simpele ontwerpen, daar voert Technic, zoals het officieel heet, nu een bijzonder ruim assortiment met tal van complexe creaties. Een van de meest interessante bouwsels is een replica van een graafmachine: de Liebherr R 9800.

Levensechte Liebherr R 9800

De kans dat je nog nooit met Lego hebt gespeeld in je prille jeugd is extreem klein, het merk is minstens zo bekend als Coca-Cola. Hele generaties zijn er mee groot geworden. Logisch, met de bekende Lego-blokken kon je werkelijk alles maken. Werd het toch even te makkelijk, dan maakte je simpelweg de overstap naar Technics.

Liefherr R 9800

De extra uitdaging was mooi meegenomen en al snel was je uren zoet mee semi-ingewikkelde bouwsels. Wat dat betreft is er nog maar weinig veranderd: Technics blijft een enorme uitdaging, zowel voor de jonge bouwer als de gevorderde volwassene die zich eigenlijk nog superjong voelt. Komt goed uit, want de Liebherr R 9800 maakt de uitdaging meer dan compleet.

Puzzelen met ruim 4000 stukjes

Het apparaat is een replica van de echte graafmachine en bestaat uit dik 4000 onderdelen. Om precies te zijn 4108 stuks; daar ben je dus wel even mee bezig. Het geheel is in samenwerking met Liebherr ontwikkeld en is verre van simpel. Vergis je dus niet als je denkt dat je dat wel ‘even’ in elkaar gaat zetten. De intuïtieve LEGO Technic Control+ app zorgt voor de besturing en het geheel wordt aangedreven door 2 geavanceerde smart hubs met 7 motoren. Met andere woorden: mocht je denken om je zoon(tje) even een goede indruk te geven van je bouwtechnische vaardigheden, denk dat nog maar even na. De kans is groot dat je zijn hulp vroeg of laat moet inroepen.

Screenshot 2019-12-28 at 11.21.25 Screenshot 2019-12-28 at 11.21.21

App zorgt voor een optimale bediening

Dankzij de app kun je de graafmachine in de meest onmogelijk posities manoeuvreren. Je kunt de Liebherr in nagenoeg elke richting laten rijden, het bovenste deel laten draaien en de arm uitschuiven en de hoogte bepalen. Bijna elk onderdeel is apart te bedienen via de vier schermen van de app. Zo kun je de laadbak openen en kantelen en krijg je tal van overzichten in real-time zoals belangrijke zaken als het energieverbruik en de rijafstand.

Screenshot 2019-12-28 at 11.21.48 Screenshot 2019-12-28 at 11.21.41

Stoere graafmachine met een flink prijskaartje

Het geheel ziet er niet alleen stoer uit, het is ook mega groot. Kortom, verberg het voor je kroost erachter komt dat jij de graafmachine bezit, de kans is groot dat ze er zelf mee aan de slag gaan. Is dat geen belemmering voor je, ren dan als een speer naar je lokale speelgoedboer. Zorg er overigens wel voor dat je voldoende saldo hebt, de Technics Liefherr R 9800 is namelijk met een prijskaartje van 449 euro verre van goedkoop.

Liefherr R 9800