Other

Onderzoek: Dit is het ideale leeftijdsverschil voor een succesvolle relatie

leeftijdsverschil relatie

Sommige mensen zeggen dat het erg belangrijk is om een relatie te doen slagen, anderen hechten er minder waarde aan. Toch is leeftijdsverschil een aspect dat invloed kan hebben op je relatie. Onderzoek wijst uit hoeveel jaar verschil 'ideaal' is in je relatie.

Wat is het ideale leeftijdsverschil voor een succesvolle relatie?

Er zijn een aantal aspecten waardoor je relatie soms in gevaarlijk vaarwater kan terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan de fouten die wij mannen maken zonder dat we het doorhebben en die niet in dank worden afgenomen door onze partners. Ook leeftijd kan een verschil maken. Nu moeten we er wel bij zeggen dat leeftijdsverschil natuurlijk niet alles hoeft te betekenen. Goede communicatie, eerlijkheid en gedeelde interesses zijn natuurlijk ook van groot belang om je relatie te doen slagen. Toch wijst onderzoek uit hoeveel jaar voor problemen, of juist een grotere slagingskans kan zorgen.

Hoe groter het verschil, hoe slechter

Het onderzoek naar leeftijdsverschil, uitgevoerd door de Emony University van Atlanta, werd gehouden onder drieduizend proefpersonen. Hieruit kwam naar voren dat, naarmate het aantal jaren dat tussen de stellen lag steeg, hoe hoger de kans werd dat de relatie uit zou gaan. Stellen met vijf jaar verschil hadden 18 procent meer kans om uit elkaar te gaan. Stellen met meer dan tien jaar ertussen hadden een kans van 39 procent. Schelen jij en je vriendin meer dan twintig jaar? Dan is de kans dat de relatie sneuvelt maar liefst 95 procent hoger dan bij stellen die even oud zijn.

Het eindoordeel

Uit het onderzoek kwam ook naar voren welk verschil in leeftijd nu wél succesvol is. Dat komt uit op slechts één jaar leeftijdsverschil. De verhoogde kans is hierbij slechts 3 procent. Waarschijnlijk is dit te wijden aan het feit dat jullie nog in dezelfde fase zitten en dus ook meer raakvlakken hebben.