Het vaderschap: voor de één de grootste nachtmerrie, voor de ander de grootste wens. De één komt het per ongeluk tegemoet, de ander had het allang gepland. De één wordt heel jong vader, de ander pas een heel stuk later. Hier vind je de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden.

Mannen worden steeds later vader

De gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden stijgt de afgelopen jaren alleen maar. Kennelijk zien mannen steeds langer af van de geboorte van hun eerste kind. Ook vrouwen wachten steeds vaker voordat ze voor het eerst zwanger worden.

De gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden

Maar wanner zien mannen hun eerste kleien meid of kleine jongen? De gemiddelde leeftijd waarom mannen voor het eerst vader worden is volgens het CBS 34,2 jaar oud. 5 jaar geleden waren we nog gemiddeld 3 maanden jonger toen ons eerste kind het levenslicht zag.

gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden

Mannen tussen de 20 en 35 jaar krijgen gemiddeld het vaakst hun eerste kind

Ook worden mannen onder de 35 jaar steeds minder vaak vader. In 2013 hadden 98,1 duizend pasgeboren kinderen een vader jonger dan 35. In 2018 waren dit er 3 duizend minder. Maar nog steeds krijgen de mannen tussen de 30 en 35 gemiddeld het vaakst hun eerste kind. Reden genoeg om je vriendin te overtuigen dat jullie nog even moeten wachten…

gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden

Mannen worden gemiddeld een stuk zwaarder met een kind

Een goede reden waarom de gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden steeds hoger wordt, is dat wij mannen gemiddeld flink wat zwaarder worden in het eerste levensjaar van ons kind. We willen in onze gloriejaren het liefst zo lang mogelijk op een goed gewicht blijven en zo min mogelijk stress ervaren van een klein, huilend kind. Daarom wachten we hoogstwaarschijnlijk steeds vaker tot na ons dertigste levensjaar. Op die leeftijd wordt het werk steeds belangrijker en zijn we minder in de kroeg te vinden. De ‘serieuze’ jaren beginnen we steeds vaker met een kleine in onze armen.