Het is weer de tijd van het jaar. En dan doelen we niet op Halloween of de veel te vroeg ingezette kerstnummers, nee, we bedoelen de laagstaande zon. Tijdens een boswandeling is het prachtig, maar in het verkeer een regelrechte plaaggeest. De verblindende zon maakt het in de ochtend- en avondspits verdomd lastig om goed zicht te houden. Deze tips van een ervaren rij-instructeur helpen je.

Laagstaande zon

Heb je geen reden om deel te nemen aan het verkeer, dan is de laagstaande zon een mooie fenomeen. De kleur van het licht is warm en legt een herfst-achtige gloed over je omgeving. Allemaal leuk en aardig, maar zit je in de auto of op de motor dan wordt het een heel ander verhaal. Met dichtgeknepen ogen probeer je in te schatten wat er voor je gebeurt, maar de situatie overzien voelt vrij onmogelijk. Met deze tips is de zon niet ineens verdwenen, maar wordt hij wel een stuk minder belemmerend .

laagstaande zon

Wees bewust

Wellicht een open deur, maar niet voor niets de eerste en misschien wel belangrijkste tip van allemaal. Hoe goed je rijstijl ook is, de zon belemmert je zicht. Je zult bij een laagstaande zon niet anders kunnen dan je rijgedrag hier iets op aanpassen. Hou iets meer afstand, rij iets rustiger en voorkom dat je een remmende auto of overstekende fietser te laat ziet. Wees je daarnaast ook bewust dat de andere weggebruikers om jou heen hetzelfde probleem hebben. Hoe vervelend het rijgedrag van een ander ook is, het is geen ideaal moment voor onverwachte acties van jouw kant. De kans dat ze je niet op tijd zien is te groot. Voor motorrijders is het al helemaal extra opletten. Fijn, dat je altijd tussen de file door kan rijden, maar hou er rekening mee dat automobilisten je nóg minder goed zien aankomen met deze zon.

Zorg dat je ramen schoon zijn

Denk je dat het wel goed zit met je ramen dan laat een laagstaande zon je maar wat graag zien hoe het er echt voor staat. Het felle licht werkt als een vergrootglas op alle vuiltjes die er zich op de binnen- en buitenkant van je raam bevinden. Dit blokkeert je zicht en maakt rijden gevaarlijker. Weet je dat je in de ochtend en avond de weg op gaat, haal dan even een extra doekje over de ruiten. Scheelt echt. Rij je motor, zie je vizier dan als je voorruit. Dat leger aan platgeslagen vliegjes op je vizier gaan het zicht er zeker niet beter op maken. Weet je dat je met de laagstaande zon gaat rijden, zorg er dan voor dat je vizier goed schoon is om zo veel mogelijk te kunnen zien.

laagstaande zon

Zorg voor een auto-zonnebril

Je dacht echt dat hij nog in het dashboardkastje lag maar helaas, zonnebril vergeten. Wees dit probleem voor door een aparte zonnebril te kopen die je standaard in de auto laat en nooit daarbuiten gebruikt. Zo weet je zeker dat je er één bij de hand hebt als je hem nodig hebt. In het geval je motor rijdt, kijk dan eens naar een helm met een ingebouwde zonneklep. Heb je dit niet dat is een zonnebril verstoppen onder je zadel altijd nog een optie.

Zet je dimlichten aan

Verlichting werkt niet alleen in het donker, maar ook bij laagstaande zon. Met name tegenliggers die in de felle zon kijken zien jou een stuk beter als je de dimlichten aan hebt staan. Kleine moeite voor wat extra veiligheid, niet?