Cars & Bikes

Hier moet je op letten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto

Ben je op zoek naar een goede tweedehands auto, dan heb je in feite twee mogelijkheden: een ‘gewone’ occasion met een brandstofmotor of een elektrische wagen. In de meeste situaties is de aanschaf van een tweedehands elektrische auto veruit de beste keuze. Naast het inmiddels ruime aanbod zijn deze wagens ook een stuk betaalbaarder geworden, bovendien zijn er in Nederland bijna 37.000 oplaadpunten. De kans dat je stil komt te staan is dus minimaal. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten als je zo’n gebruikte wagen wilt kopen.

Slijtage van de accu

De accu is zonder twijfel een van de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische wagen. Over de elektromotor hoef jij je niet echt druk te maken, die is bijna onverwoestbaar, maar dat ligt voor de accu toch net even anders. Vooral de weersomstandigheden hebben een behoorlijke invloed op de prestaties van de accu. Zo is de accucapaciteit bij koud weer veel minder dan bij warm weer. Het is daarom raadzaam om even tijd te besteden aan het vinden van reviews zodat je weet wat je kan verwachten. Heeft de wagen die je op het oog hebt, tal van extra’s zoals een airco en stoelverwarming, dan kun je er vanuit gaan dat dit ook impact heeft op de prestaties van de accu. Ben je niet zeker van je zaak, vraag dan of je de accu kan laten nameten. Zo weet je direct of de accu nog beschikt over de volledige capaciteit.

Gebruik en rijstijl

Net als bij de aanschaf van een gewone auto is de manier waarop je de wagen gaat gebruiken belangrijk. Als je nu al weet dat je de wagen hooguit gaat gebruiken voor de dagelijkse boodschappen en een incidentele vakantierit, dan kan dat al snel zonde van de aanschaf zijn. Kortom, ga goed na hoe vaak je de wagen denkt te gebruiken, wat het gewenste bereik is en waar je de wagen op wilt laden. Kun je de wagen bijvoorbeeld op je werk opladen, dan ben je lekker goedkoop uit. Daarnaast heb je natuurlijk veel minder kosten aan het onderhoud en betaal je tot 2025 geen wegenbelasting.

Actieradius van de tweedehands elektrische wagen

Een ander belangrijk punt bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto is de actieradius. Om een goed idee te krijgen zul je moeten weten wat de capaciteit van de accu is. Zo heb je met een 24 kWh-accu een maximaal bereik van 130 kilometer en met een 40 kWh-accu moet je toch wel zo’n 250 kilometer kunnen afleggen. Dan hebben we het uiteraard wel over het rijden onder optimale omstandigheden. Als het vriest dalen de prestaties al snel met zo’n 30 procent. Houd hier dus rekening mee.

De technische staat

Een van de onmiskenbare voordelen van een elektrische auto is dat het onderhoud minimaal is. Zo’n wagen heeft nu eenmaal minder bewegende onderdelen en dus gaat die langer mee. Sterker nog, de kans is groot dat de elektromotor ouder wordt dan jij. De enige onderdelen die wel slijtagegevoelig zijn, zijn de banden, de remmen en de ophanging.

Prijs exclusief accu

Koop je een tweedehands elektrische wagen bij de dealer, dan is de accu niet altijd bij de prijs inbegrepen. Let hier dus goed op en vraag er nadrukkelijk naar. Het klinkt misschien interessant om de accu te huren, maar die prijs komt dus wel bovenop het aanschafbedrag en bovendien betaal je voor de volledige capaciteit van de accu. In de meeste gevallen wordt de accu pas vervangen als de capaciteit naar minder dan 75% zakt. Let daarnaast ook op dat de wagen die je wilt kopen geschikt is voor snelladen. Hoe mooi ze ook zijn, bij de elektrische Mercedes B-klasse en de Ford Focus Electric ontbreekt die optie. Je bent dan alsnog zo’n acht uur kwijt aan het bijtanken van je accu.