De culinaire man komt bij velen van ons naar boven nu we zoveel thuis zitten. Mocht dat nog niet gebeurd zijn, dan is dit de ultieme gelegenheid. Je kunt nu namelijk je favoriete drank combineren met je favoriete gerechten. Koken met bier is een onderschatte kunst die zeer aangename prestaties bij het diner kan opleveren. Maar hoe doe je dit, wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen?

Koken met bier is een makkelijke kunst

Je kunt op verschillende manieren koken met bier. Het makkelijkst is natuurlijk een biertje drinken bij het koken of bij je gerecht. Dat is echter iets te letterlijk: koken mét bier of food pairing. Hierbij gaat het om het biertje in je gerecht verwerken, op zo’n manier dat de smaak het best tot z’n recht komt.

koken met bier

Hierbij is het belangrijk om een aantal tips voor de basis in gedachten te houden. Zo is een vuistregel bijvoorbeeld dat je bier niet te lang moet laten meekoken in je gerecht. Hoe langer het kookt, hoe sterker de smaak wordt. Als je dus al bier hebt met een sterke smaak, hoef je het niet lang mee te laten koken. Een kwartiertje kan al genoeg zijn. Ook moet je dus geen bier kiezen dat dus al een enorm sterke smaak heeft.

Hoe doe je het goed?

Als je wil koken met bier, kun je het beste de smaken proberen met elkaar te combineren. Probeer niet voor ‘saai’ pils te gaan in je gerecht. Omdat het niet zo’n uitgesproken smaak heeft voegt het niet zoveel toe aan je eten. Daarnaast kun je kijken naar hoe de smaak van je bier het eten aanvult. Een fris biertje hoort bij fris eten en donkere smaken, zoals in stout zit, is lekker te combineren met wild vlees. Voor een overzicht van de smaken kun je ook nog even naar de soorten speciaalbier kijken.

koken met bier

Als je per ongeluk te veel bier in je eten gooit of het te lang op laat staan waardoor de smaak te sterk wordt, geen paniek! Je kunt dit oplossen door gepureerde wortel, citroensap of zoete vruchten toe te voegen. Dan zijn je smaken weer meer in balans.

Lekkere voorbeelden

Er zijn een paar combinaties in maaltijden die koken met bier bijna altijd een succes maken. Zo is een herfstachtig stoofpotje met bier vaak een succes. Dit kun je zelfs nog met bokbier doen, maar ook dat is echt een gerecht voor in de herfst. Op andere momenten kun je eens proberen je mosselen te stomen in bier in plaats van witte wijn, wat vaker gebeurt.

Het belangrijkste om hierbij te onthouden is: wees creatief! En anders zijn er genoeg recepten te vinden. Ben je meer van de barbecue? Dan kun je ook nog kiezen om je eigen whiskysaus te maken.

koken met bier