Stoppen op je hoogtepunt, dat is wat Khabib Nurmagomedov deed afgelopen zaterdag. Hij won het gevecht om de wereldtitel tegen Justin Gaethje. Daarmee behield hij zijn nummer-1 status in de UFC Lightgewicht-klasse. Na het gevecht kondigde hij meteen aan dat dit zijn laatste gevecht was.

Khabib stopt met vechten

De reden van zijn plotselinge pensioen is het overlijden van zijn vader. De vader van Khabib overleed afgelopen zomer. “Ik heb aan mijn moeder beloofd dat ik niet ga vechten zonder mijn vader. Ik deed dit voor hem. Nu hij er niet meer is, ga ik niet meer vechten. Ik houd me aan mijn woord, dit was mijn laatste gevecht.” Zei Khabib direct na afloop van het gevecht.

Vader, coach én grootste fan

Normaal stond de vader van Khabib altijd aan de zijde van de vechter. Was het niet als coach, dan was het wel als fan. Het was dus een heel emotioneel gevecht voor de UFC-vechter uit Rusland. Maar ook zonder zijn vader trok Khabib aan het langste eind. Na 29 zeges op rij neemt hij afscheid van de sport: “Ik wil graag iedereen bedanken.”

De indrukwekkende carrière van Khabib Nurmagomedov

Nurmagomedov zag het levenslicht op 20 september 1988 in Machatsjkala, Rusland. Hij maakte op 13 september 2008 zijn officiële debuut als MMA-vechter. Hij won 16 wedstrijden op rij, waarna hij tekende in de UFC. In de UFC bleef hij ook maar winnen. Op 12 januari 2012 won hij zijn eerste duel tegen Kamal Shalorus. Net als zijn eerste partij in de MMA, won hij hier ook via een verwurging, dat is misschien wel zijn specialiteit. Hij bleef maar winnen en werd door de media in 2014 al naar voren geschoven als de topkandidaat voor het titelgevecht tegen de toenmalige kampioen Anthony Pettis. Helaas kampte Khabib met een langdurige blessure en de wedstrijd moest worden uitgesteld.

In april 2018 nam hij de nummer-1 positie van Connor McGregor over, nadat de Ierse vechter al 17 maanden zijn titel niet had verdedigd. In oktober 2018 stond het gevecht tussen de twee titanen Khabib en McGregor op het programma. De Rus won de wedstrijd weer door middel van verwurging. Na zijn zege sprong hij uit de kooi en viel hij Dillion Danis, de teamgenoot van Connor McGregor aan. Hiervoor kreeg hij een schorsing van 9 maanden en een boete van 500.000 euro.

Ook zijn laatste gevecht won Khabib met een verwurging. Zo nam hij op eigenwijze afscheid van de sport. Een indrukwekkende carrière waar je alleen respect voor kan hebben.