Hij had er slecht 40 seconden voor nodig om te laten zien dat zijn afwezigheid in de UFC slecht een vakantie was. Conor McGregor sloeg in die 40 tellen Donald Cerrone tegen het canvas en zijn comeback was een feit. Ook al is Cerrone een begenadigd vechter, tegen het geweld (lees: de elleboog) van McGregor was ook hij niet bestand en dus rende de Ierse vechter van blijdschap door de ring en kon hij miljoenen dollars laten bijschrijven op zijn rekening.

Geen comeback, maar een pauze voor Conor McGregor

De comeback van de Ier had niet veel op het lijf en dat is ook niet zo heel vreemd. Afgezien van zijn foutjes naar aanleiding van de beruchte wedstrijd tegen Kabib Nurmagomedov, heeft McGregor indruk gemaakt met zijn talent, vechtlust en de manier waarop hij het gevecht aangaat. Het is namelijk niet zomaar een vechter, maar een technisch zeer bekwame atleet die op een zeer intelligente manier weet te winnen.

De charismatische Ier is een fenomeen in de UFC geworden, niet alleen vanwege zijn karakter, maar vooral ook vanwege zijn vaardigheden in de octagon, en zijn techniek. Het overgrote deel van zijn overwinningen in de UFC is namelijk te danken aan de manier waarop hij aanvallen weet af te slaan. Daarin komt zijn ervaring naar voren uit het begin van zijn loopbaan. McConnor is namelijk begonnen als amateur bokser voor hij de overstap maakte naar de MMA-wereld.

Zo begon het voor McGregor

Hij liep op 12-jarige leeftijd de Crumlin Boxing Club in Dublin binnen en zijn eerste trainer, Phil Sutcliffe, weet nog hoe McGregor was in die beginperiode. “The Notorious was net als elk ander kind dat de sportschool binnenliep en lid wilde worden van een boksclub. Hij trainde heel, heel hard, hij was een van de kinderen waar je nooit naar hoefde te schreeuwen, hij was erg gefocust. Hij wilde een goede bokser worden en hij maakte ook behoorlijk wat progressie. McGregor won een paar titels in het amateur boksen en bokste op tal van shows om het vak te leren, maar voordat hij de overstap naar het professionele boksen kon maken, maakte hij de overstap naar de MMA”.

Bijzondere vechtstijl

De verdienste van Conor licht volgens zijn oude trainer vooral aan het feit dat hij de sport naar een hoger niveau heeft weten te tillen. Zijn stijl van vechten is anders waardoor hij een heel ander type toeschouwer wist aan te spreken, niet alleen in Ierland, maar over heel de wereld.

McGregor vecht overwegend vanuit een southpaw-houding tijdens gevechten.  “Hij was altijd heel toegewijd, hij probeerde altijd te trainen en te trainen zonder echt te willen opgeven. Hij werkte aan zijn uppercuts, zijn lange rechterhand, hij is in staat om tijdens een gevecht van houding te veranderen. Die snelle omschakeling van verdedigend naar aanvallend is iets wat de jongens hier ook leren en is iets wat hij heeft overgehouden van zijn tijd op de sportschool in Dublin”.

Crumlin-stoot

Dat laatste bleek nogmaals in zijn gevecht tegen Jose Aldo. Je ziet hoe hij hem knock-out sloeg, het schot over de top, de perfecte stoot, perfecte timing – dat is een stoot die kenmerkend is voor McGregor.

De meest opvallende techniek is die zogenaamde Crumlin-stoot. Zijn stand-up boksen, zijn ongrijpbaarheid, zijn timing, hoe hij in staat is om zijn tegenstander te ‘scannen’. Het zijn allemaal technieken die hij heeft aangeleerd sinds hij met boksen begon. “Conor McGregor was altijd al zelfverzekerd, hij was nooit bang. Hij was ongrijpbaar en dat gegeven maakt hem extra bijzonder, ook als MMA-vechter.”

In een poging tot het samenvatten van zijn carrière lanceerde UFC deze video met de beste finishes van Conor McGregor tot nu toe.