Entertainment

Wanneer gamen van een hobby verandert in een verslaving: dit zijn de tekenen

gameverslaving

Gamen, het is de grootste hobby voor de meeste jongeren, maar is niet geheel zonder gevaar. Net als bij zoveel dingen die leuk zijn, is er altijd het gevaar dat je verslaafd kunt raken. Een paar uur gamen per dag wordt al snel problematisch en voor je het weet is niet je sociale leven prioriteit, maar de gameconsole. Uit onderzoek blijkt dat zo’n drie procent van de Nederlandse jongeren te maken heeft met een gameverslaving.

Een gameverslaving herken je zo

Gamen kan leuk zijn, maar in sommige gevallen wordt het een dwangmatige activiteit. Je kunt dan obsessief bezig zijn met een bepaalde game waarbij de rest van de wereld van ondergeschikt belang is. Dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor andere, niet onbelangrijke zaken. Voorbeelden zijn het verwaarlozen van je werk, je sociale contacten of je studie. Het zijn allemaal duidelijk signalen dat er iets niet goed gaat met je hobby. De volgende symptomen kunnen wijzen op een (beginnende) gameverslaving.

Je speelt onafgebroken hetzelfde spel

Een echte gamer speelt bij voorkeur veel games in een korte tijd. Even Fortnite spelen en vervolgens Minecraft en FIFA 20? Geen probleem. Het wordt een ander verhaal als je urenlang dezelfde game blijft spelen. In dat geval is er snel sprake van obsessief gedrag en kan het wijzen op een beginnende verslaving.

Je bent sneller geïrriteerd en wordt boos wanneer iemand je stoort

Iedereen is wel eens prikkelbaar en dat hoeft niet direct te wijzen op problemen. De combinatie van veel gamen en erg prikkelbaar zijn, kan wel verontrustend zijn. Vaak is de gamer dan ook snel geïrriteerd en kan het omslaan in totale razernij als de gamer zijn ritme moet onderbreken.

Je speelt het spel ook wanneer je het niet speelt

Natuurlijk speel je alleen een game als je achter je gameconsole zit, maar als je ook tijdens andere activiteiten in je hoofd bezig bent met je favoriete game, dan is dat vaak een teken dat er iets mis is. Die fanatieke houding kan wellicht leuk zijn, maar vaak heeft het een behoorlijke invloed op andere zaken zoals de sociale contacten.

Je verwaarloost je sociale taken

Bij een gameverslaving is er maar een ding echt interessant: de game. Al het andere verdwijnt naar de achtergrond of lijkt zelfs niet eens meer te bestaan. Alles draait dan om het gamen. Werk, studie en vriendschappen verdwijnen naar een tweede plek. Dat heeft twee oorzaken. Allereerst vindt met het gamen vele malen belangrijker, maar ook vermoeidheid speelt een rol. Als iemand zo intensief bezig is met het gamen, dan gaat daar alle energie naar toe. Het is dus niet zo heel vreemd dat gameverslaafden vaak ook in de nachtelijke uren bezig zijn.

Dwangmatig gamen

Zoals bij alle verslavingen, is de gameverslaafde niet in staat om zelfstandig te stoppen met het gamen. In ieder geval niet zonder hulp. Merk je dat bij een goede vriend, kennis of collega, dan is het wellicht tijd om professionele hulp in te schakelen.

Bron: Psychguides