Other

Onderzoekers: Werk niet té hard, anders word je kaal

kaal worden werk stress

Kaal worden is geen pretje. Werken soms ook niet. En laat die twee nou net met elkaar in verband staan. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat te hard werken er mogelijk voor zorgt dat je kaal kunt worden.

Nachtmerrie van mannen: kaal worden

Het is de nachtmerrie van elke jonge man: kaal worden. Helaas heeft Moeder Natuur het oneerlijk verdeeld en is het niet van tevoren te voorspellen of je vroegtijdig die weelderige haardos gedag moet zeggen of dat je tot ver in vijftigste kan pronken met flink wat haar op je hoofd. In veel gevallen is dat namelijk genetisch bepaald. Is je vader op jonge leeftijd kaal geworden, dan is de kans groot dat jou dit ook overkomt. Dat is natuurlijk niet het enige: teveel en te hard werken zou kaalheid in de hand werken.

Kan je door te hard werken kaal worden?

Als we de resultaten van het recente onderzoek naar kaalheid mogen geloven, dan doe je er goed aan om vanaf nu parttimer te worden. Die laptop moet je dus eigenlijk na vier uurtjes dichtklappen als je nog langer wil genieten van je modieuze kapsel. Voor je het weet ben je namelijk flink wat haren kwijt geraakt. De reden: te veel werken is één van de oorzaken van kaal worden.

Stress is de boosdoener

Het bewuste onderzoek blijkt nog een andere stelling flink onderuit te halen. Mannen blijken namelijk helemaal niet goed bestand te zijn tegen stress. Geen sterk geslacht dus: kaal worden kan worden veroorzaakt door deze stress. Het zijn namelijk de mannen die blijkbaar gebukt gaan onder de werk gerelateerde stress terwijl de vrouwen er blijkbaar minder last van hebben. Dat pleit ze uiteraard niet geheel vrij. Ook een vrouw die meer dan 52 uur per week werkt, zou stress ervaren.

Toename van cortisol

Als je namelijk stress ervaart, zorgt dit voor een toename van het stofje cortisol in het lichaam. Dit hormoon zorgt voor beschadigingen van de haarzakjes en dus is het gevolg op termijn kaalheid. Die beschadigingen worden niet hersteld en dus worden die tropenjaren bij je baas beloond met een dunnere haardos. De volgende keer dat je gaat onderhandelen over je salaris heb je dus een goed argument om die opslag er wel doorheen te drukken.