Marvel heeft in de afgelopen 12 jaar een hele filmwereld gecreëerd: het Marvel Cinematic Universe. Dit is een reeks van 24 films waarin naar Avengers: Endgame toe wordt gewerkt. Hierna gaat de filmreeks nog verder, maar het echte hoogtepunt was toch wel het verlies van grote slechterik Thanos. Maar wat is de juiste volgorde van de Marvel-films?

De puzzel van Marvel

Het is een hele puzzel, want als je de films op volgorde kijkt waarin ze zijn uitgekomen mis je misschien waarom sommige dingen gezegd of gedaan worden. De juiste volgorde van de Marvel-films is dan ook niet de volgorde waarin ze zijn uitgekomen. Neem bijvoorbeeld Captain Marvel. Die film kwam als één van de laatste uit in 2019, maar speelt zich af in 1995. Daarom is de volgorde waarin je kijkt belangrijk voor je eigen chronologische overzicht.

juiste volgorde van de marvel-films

De drie fases van Marvel

Alle 24 films zijn opgedeeld in drie fases, waarin telkens verder naar een samenkomst van alle helden wordt toegewerkt. Er wordt namelijk een universum samengesteld waarin alle helden leven, en af en toe ontmoeten ze elkaar in verschillende films. Zo heb je Fase 1, waarin helden als Iron Man, Captain America en de Hulk aan je worden voorgesteld. Die eindigt met The Avengers. Daarna begint Fase 2, vanaf Iron Man 3 tot aan Ant Man. Daar zien we meer en meer helden verschijnen, en ze het tegen grotere uitdagingen opnemen.

De laatste fase Begint met Captain America: Civil War. Hij eindigt met Spiderman: Far from Home, die zich afspeelt ná de gebeurtenissen van Avengers: Endgame. De juiste volgorde van de Marvel-films hangt dus ook samen met die fases. Er komt nog wel een vierde fase, maar daar moet de eerste film, Black Widow, nog van uitkomen.

De juiste volgorde van de Marvel-films

Heb je een week vrij, of heel veel avonden waarin je alle films wilt doornemen? Dan moet je dus wel weten wat de juiste volgorde van de Marvel-films is. Die is als volgt:

 1. Captain America: The First Avenger
 2. Captain Marvel
 3. Iron Man
 4. Iron Man 2
 5. The Incredible Hulk
 6. Thor
 7. The Avengers
 8. Iron Man 3
 9. Thor: The Dark World
 10. Captain America: The Winter Soldier
 11. Guardians of the Galaxy
 12. Guardians of the Galaxy, Vol. 2
 13. Avengers: Age of Ultron
 14. Ant-Man
 15. Captain America: Civil War
 16. Spiderman: Homecoming
 17. Doctor Strange
 18. Black Widow
 19. Black Panther
 20. Thor: Ragnarok
 21. Ant-Man and the Wasp
 22. Avengers: Infinity War
 23. Avengers: Endgame
 24. Spiderman: Far From Home