Cars & Bikes

Deze auto met “langste motorkap ter wereld” doet zijn naam ‘The Beast’ eer aan

john dodd the beast

Als autoliefhebbers hebben we allemaal wel eens een auto gezien waar we onze ogen niet vanaf konden houden. De John Dodd "The Beast" is daar een perfect voorbeeld van. Met zijn ongelooflijke lengte en bizarre uiterlijk, heeft deze auto zeker de potentie om de langste motorkap ter wereld te hebben. Maar laten we eens wat dieper ingaan op deze bijzondere auto en ontdekken wat er onder de motorkap schuilt.

Geschikte motor

John Dodd “The Beast” is een creatie van Paul Jameson en John Dodd. Jameson bouwde in 1966 een op maat gemaakt chassis voor deze auto. Om er een auto van te maken, moest er een geschikte motor gevonden worden. Jameson koos voor een 27 liter grote Rolls-Royce Meteor V12, afkomstig uit een niet nader genoemde tank uit de Britse geschiedenis. De ophanging voor kwam van een Wolseley en achter werden onderdelen van Jaguar-ophanging gebruikt.

Het begon pas echt vorm te krijgen toen John Dodd zich ermee ging bemoeien. Dodd was automaatspecialist en zou eigenlijk alleen een versnellingsbak aan de Meteor V12 monteren. Maar uiteindelijk kocht Dodd de hele auto. Het werd gemaakt van glasvezel door een specialist en heeft de bizarre lengte die je krijgt bij een motor van deze omvang voorin de auto. De achterkant roept een speciaal gevoel op, ook al zijn het gewoon twee sets Capri-achterlichten. Om de Rolls-Royce heritage toch een beetje te krijgen, kreeg de auto een Rolls-Royce grill. Dat vond het Britse merk niet leuk, overigens.

Meerdere keren verbouwd

Dodd heeft zijn handen vol gehad aan The Beast, want de auto is meerdere keren verbouwd. De eerste keer was omdat een prototype dat al op de huidige auto lijkt, volledig uitbrandde. Toen kwam er een verbeterde motor in, wederom een Rolls-Royce motor van 27 liter groot maar dit keer een Merlin V12 uit een vliegtuig. De Rolls-Royce grill werd dankzij een aanklacht toch vervangen door een grote ‘JD’-gril, maar verder heeft het ding als daily driver gediend voor John Dodd in Spanje. Helaas overleed Dodd in 2022 en nu wordt de auto te koop aangeboden.

Hoe lang de John Dodd The Beast precies is, weet niemand. Maar één ding is zeker: het is een enorme auto met veel lengte. De motorkap is de helft van de lengte van de auto, maar het passagiersgedeelte is toch behoorlijk ruim. Dat komt dan weer dankzij een kofferbak van goed formaat. Het is moeilijk te geloven, maar deze auto biedt maar ruimte voor twee personen.

Bron: Autoblog.