Food & Drinks

Waarom de whisky regels in Japan flink worden aangescherpt

nieuwe regels japan whisky

Als je een redelijk ervaren whisky liefhebber bent, dan weet je ondertussen dat de Schotten niet langer de enigen zijn die de kunst van het alcohol stoken kennen. Al langer wagen ook andere zich aan het vervaardigen van een goede whisky. Zo wordt er al jarenlang whisky gestookt in Nederland en België en ook Japan is zeer bedreven. Dat laatste land heeft nu op een behoorlijk aantal punten de regels aangescherpt in de hoop dat dit de drank (lees: export) ten goed zal komen.

Japanse whisky regels gaan veranderen

De Japanse Spirits & Liqueurs Makers Association heeft nieuwe, strengere regels voor de productie van whisky aangekondigd. Dat klinkt natuurlijk als een formaliteit, maar ze pakken de zaken serieus aan. Zo wordt ook het begrip ‘Japanse whisky’ opnieuw gedefinieerd. De reden hiervoor is dat men verwarring bij de whisky liefhebber wil voorkomen. De gedachte is dat men op die manier dus duidelijk maakt welke whisky echt ‘Japans’ is en welke niet. Dit gaat ervoor zorgen dat de productie en verkoop beter wordt gereguleerd.

Het probleem met whisky in Japan

Op zich is het niet zo heel vreemd dat men de zaken beter wenst te reguleren. Japanse whisky is de laatste jaren enorm populair geworden en daar willen veel producten van kunnen profiteren. Dat zorgde voor behoorlijk wat wildgroei. Zo werden geïmporteerde whisky’s doodleuk verkocht als zijnde Japans en ontstonden er ook merken die niet voldeden aan de kwalificatie ‘whisky’ volgens de Japanse drankbelastingwet. Kortom, er was nogal wat wildgroei en daar proberen ze in het Verre Oosten nu een einde aan te maken.

Hoewel labels nog niet direct veranderen, worden de nieuwe regels wel binnenkort van kracht, om precies te zijn op 1 april 2021. De deadline om aan de wetgeving te voldoen is 31 maart 2024. Wat gaat er precies veranderen?

Ruwe ingrediënten

Grondstoffen zijn beperkt tot gemoute granen, andere graankorrels en water dat in Japan wordt gewonnen. Er moet altijd gemoute granen worden gebruikt. De versuikering, fermentatie en distillatie moeten worden uitgevoerd in een Japanse distilleerderij. Het alcoholgehalte op het moment van distillatie moet lager zijn dan 95%.

Leeftijd

Het gedestilleerde product moet in houten vaten met een inhoud van maximaal 700 liter worden gegoten en daarna in Japan worden gerijpt gedurende een periode van minstens 3 jaar. Zo wordt de massaproductie iets verlengd en vertraagd.

Bottelen

De botteling mag alleen plaatsvinden in Japan, met een alcoholgehalte van ten minste 40% op het moment van bottelen. Zo weten ze zeker dat de whisky daadwerkelijk uit Japan komt, en niet ergens anders worden geproduceerd.