Welke man droomt er nou niet van om James Bond te zijn? Zijn buitensporige levensstijl is om een moord voor te plegen: dure auto’s, mooie vrouwen, elektronische speeltjes en een goede smaak voor alcoholische dranken. Is dit echt een leven om naar te hunkeren? Lever specialist Dr. Indra Neil Guha heeft in samenwerking met het tijdschrift British Medical Journal (BMJ) onderzoek gedaan naar de lichamelijke gevolgen van de alcohol consumptie door Engelands dodelijkste wapen.

James ‘Alcoholic’ Bond

Dr. Guha en BMJ hebben twaalf Bond boeken geanalyseerd – geschreven door Ian Flemming. In de twaalf boeken volgen we 87 en een halve dag uit het leven van Bond. Twaalf en een halve dag zijn alcoholvrij. De overige 65 dagen drinkt de geheimagent 1150 glazen. Niets wat deze spion in de weg staat. Bond kruipt met 0.9 milligram alcohol per milliliter bloed (bijna het dubbele van wat is toegestaan) achter het stuur om een achtervolging op hoge snelheid in te zetten in het boek Casino Royale.

For Queen and country

We kunnen niet te streng zijn op onze favoriete rokkenjager. Bond heeft volgens het onderzoek grote kans op ontwenningsverschijnselen als hij niet zijn dagelijkse dosis alcohol consumeert. Dit betekent dat door tekort aan vitamine-B zijn handen ongecontroleerd gaan trillen. Nogal vervelend als je met je Walther PPK een doelwit probeert uit te schakelen. Zijn alcohol inname is evenveel genot als noodzaak.

James bond alcoholist gewoonvoorhem

You only live once

Acteur Roger Moore heeft fors kritiek gekregen over zijn leeftijd toen hij als 58-jarige de rol van James Bond heeft vertolkt in de film ‘A view to a kill.’ Kritiek dat volgens het onderzoek van Guha en BMJ terecht is. Onze held wordt door zijn alcoholgebruik namelijk niet ouder dan 56. Een respectabele leeftijd, als je er vanuit gaat dat hij in de boeken zeventig sigaretten per dag rookt. Niemand zegt dat het werk van James Bond makkelijk is. Hoewel wij alsnog een zwak voelen voor zijn flamboyante levensstijl, houden we het voor onze eigen gezondheid toch maar bij dromen.

James bond alcoholist gewoonvoorhem 1

Alcohol. Super leuk, maar het is natuurlijk ook mega slecht. Wist je dat ieder glas alcohol je levensduur met 30 minuten kan verkorten?