Ja, ja, daar is ‘ie dan: de iPhone 14 Pro (Max). Apple-liefhebbers wereldwijd konden hun geluk niet op toen het bedrijf van Tim Cook en consorten deze nieuwe smartphone aankondigde. Wat maakt de iPhone 14 Pro (Max) nou zoveel beter dan zijn voorganger? Wij zetten de 4 grootste verbeterde features op een rij.

Apple pakt uit en voert deze grote verbeteringen door voor iPhone 14 Pro (Max) door

Door de zure Apple heen bijten is er niet bij voor de fans van het Amerikaanse technologiebedrijf. De iPhone 14 Pro (Max) kent een aantal verbeteringen die zijn weerga niet kent. Zo is de iPhone 14 Pro (Max) de eerste met een 48 megapixels camera, heeft een verbeterd always-on scherm, en bevat een nieuwe chip die maar liefst 40 procent sneller is dan de concurrentie. En niet te vergeten: ook design-technisch maakt Apple een flinke sprong vooruit.

iphone 14 pro max

1. Snel, sneller, snelst

De iPhone 14 Pro (Max) schiet de concurrentie à la Max Verstappen op hoge snelheden voorbij. Volgens Apple is de nieuwe A16 Bionic chip in de nieuwe generatie iPhones 40 procent sneller dan de concurrentie. De A16 bionic heeft twee high-performance cores die 20 procent sneller zijn dan de A15. Bovendien zijn de vier high-efficiency cores een stuk zuiniger en verbeteren de batterijduur. Uit de technische specs blijkt dat de iPhone 14 gemiddeld een uur langer meegaan in vergelijking met iPhone 13-modellen. Ter indicatie: de iPhone 14 Pro kan 23 uur een video afspelen, de iPhone 13 Pro 22 uur.

2. iPhone 14 Pro is eerste met 48 megapixels

Apple zou  Apple niet zijn als het bedrijf de camera niet een upgrade zou geven. Dit jaar zijn de verbeteringen groot. Zo bestaat de cameramodule opnieuw uit drie lenzen: groothoek, ultragroothoek en tele. Vooral de eerste gooit hoge ogen: de groothoeklens is uitgerust met een sensor van 48 megapixels. Daarbij moeten wel de lichtomstandigheden goed zijn. Standaardfoto’s worden geschoten met 12 megapixel, waarbij de vier aangrenzende pixels samen worden gevoegd. Hierdoor krijg je als fervent iPhone-gebruiker een beter belicht beeld met weinig ruis. En alsof dat niet genoeg is hebben ook de ultragroothoek- en telelens een verbeterde sensor. Eerst genoemde presteert daardoor drie keer beter bij weinig licht, laatst genoemde twee keer.

3. Altijd aan met always-on scherm

Sta jij altijd aan en wil jij dat graag zo houden? Dan is de iPhone 14 Pro (Max) zeker wat voor jou. De schermen van de Pro-serie  komen in formaten van 6,1 en 6,7 inch. De schermen ondersteunen de always-on functie. Met deze functie laat het scherm zelfs in sluimerstand allerlei informatie zien. Denk bijvoorbeeld aan tijd, datum en andere widgets. Kan jij geen genoeg krijgen van jouw achtergrond? Ook die kan je instellen om te laten zien in de always-on functie. De achtergrond is dan te zien in een donkere, overwegend zwarte versie. Dat scheelt weer in energieverbruik: het oled-scherm van de iPhone 14 Pro (Max)  verbruikt namelijk geen energie als de kleur zwart moet worden getoond.

iphone 14 pro max

4. Ook het oog wil wat

Niet alleen op technisch vlak, maar ook op optisch vlak heeft de iPhone 14 Pro (Max) wat te bieden. Het nieuwe scherm heeft namelijk een langwerpige inkeping en Apple gebruikt deze inkeping als een soort notificatiebalk. Tim Cook & Co noemt de notificatiebalk het Dynamic Island. Dit dynamische eiland kan breder en smaller worden voor meldingen en het tonen van controls en andere informatie. Stel je speelt je favoriete nummer af, zie je ook gelijk de albumcover.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 14 Pro begint bij 1329 euro, de Pro Max bij 1479 euro. De gloednieuwe telefoons zijn vanaf vrijdag 9 september te pre-orderen. Dan mag jij jezelf een week later tot kersverse iPhone 14 Pro-eigenaar kronen. Op die dag, 16 september, liggen de gloednieuwe iPhones ook in de winkels.