NUcheckt haalt opnieuw de headliners als Online factchecker, met deze keer een grondig onderzoek dat is gedaan naar de berichtgeving dat intelligente mensen meer drinken! Iets waar wij onszelf ook schuldig aan hebben gemaakt. En zoals de titel gelukkig al verklapt; “It’s True”, of naja, het daadwerkelijke oordeel luidt als “waarschijnlijk“. Toch een prima nieuwtje dat we zo mee kunnen nemen in deze droge maand?

Intelligente Mensen

Het begon allemaal bij het Centre for Longitudinal Studies (CLS), dat het feitje zonder onderzoeksbronnen de wereld ingooide. De redactie van Nu.nl heeft inmiddels achterhaald dat het waarschijnlijk om dit onderzoek ging. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat kinderen die op hun elfde hoog op een intelligentietest scoorden, rond hun negentiende vaker regelmatige drinkers zijn dan kinderen die laag scoorden.

NUcheckt

NUcheckt zou geen factchecker zijn als ze niet ook even een kanttekening bij dit gegeven zetten en dit hebben ze dan ook gedaan! Leest u mee: “Een beperking is wel dat de deelnemers alleen als kind zijn getest en niet ook op latere leeftijd, toen ze daadwerkelijk dronken.” De conclusie van het hele verhaal luidt als volgt:

“Uit het Britse onderzoek en het onderzoek van het Nederlandse Trimbos instituut kun je concluderen dat mensen die als kind intelligent waren en mensen met een hoog opleidingsniveau regelmatiger en meer drinken. Dit wil niet zeggen dat ze vanwege hun intelligentie meer drinken.

Waarschijnlijk heeft je sociale omgeving een veel grotere invloed op je alcoholgebruik dan je intelligentie. Een beperking van het Britse onderzoek is dat het intelligentieniveau van de deelnemers niet op dezelfde leeftijd is gemeten als het alcoholgebruik. Het Nederlandse onderzoek heeft alleen het opleidingsniveau, maar niet het intelligentieniveau gemeten.”

Bron: Nu.nl