Ja, je leest de titel helemaal goed. Volgens wetenschappers kun je namelijk beter meer alcohol drinken als je wilt presteren in de sport. Dat klinkt misschien gek op het eerste gezicht. Maar hoe zit het precies? Wij leggen het graag aan je uit!

Onderzoek naar presteren in sport en alcohol drinken

Wetenschap is mooi en belangrijk. Nu zelfs ook voor de liefhebbers van alcoholische dranken. Voor jou blijkt een grootste carrière in de sport weggelegd. Volgens een groot onderzoek van Cooper Instituut uit Dallas, de Verenigde Staten, blijkt dat de kans groot is dat je een goede sporter bent. Het onderzoekscentrum onderzocht het verband tussen de hoogte van de VO2max en de inname van alcohol. De proefpersonen werden in drie groepen onderverdeeld: lichte drinkers (3 of minder alcoholische drankjes per week), gemiddelde drinkers (tussen de 4 en 14 alcoholische drankjes per week) en zware drinkers (meer dan 14 alcoholische drankjes per week). In totaal deden er meer dan 38.000 mensen mee aan het onderzoek.

Hoe fitter, hoe meer alcohol

Het resultaat van het onderzoek was zeker wel verrassend te noemen. Namelijk: hoe fitter de proefpersoon, hoe meer alcohol de proefpersoon per week dronk. Oftewel, de onderzoekers concluderen dat je van het drinken van meer alcohol, beter gaat presteren in sport. Dat is natuurlijk wel opvallend. Het algemene beeld is dat mensen die erg fit zijn, vaak niet veel alcohol drinken. Het resultaat van het onderzoek laat een andere invulling van dit verband zien. Bij vrouwen is het zo dat als je een gemiddeld of zeer fitte sporter bent, de kans groot is dat je een gemiddelde of zware drinker bent. Bij mannen is dit zelfs 63 procent.

sport alcohol presteren

Hoe zit dit precies?

Maar hoe kun je nou beter presteren in sport als je meer alcohol drinkt? Een theorie voor het resultaat van dit onderzoek zou kunnen zijn dat mensen die veel sporten, en daardoor ook fitter zijn, na een goede sportprestatie geneigd zijn om zichzelf een beloning te geven in de vorm van een drankje met alcohol. Zoals jezelf misschien wel weet, dit eindigt er dan vaak niet met één. Meestal volgt er dan ook wel een tweede, een derde of zelfs een vierde. Voor ons klinkt het resultaat als muziek in de oren. Proost!

Wist je overigens dat er zoiets bestond als bieryoga? Dat is nog eens een innovatieve manier van sport bedrijven en alcohol drinken!