Je ziet het in talloze reclames van drankjes: het beeld van iemand die in de zon op een warme dag een ijskoud drankje drinkt. De condens druppelt van het glas of flesje, gevolgd door dat ‘ahhh’-geluid. Dat drankje moet wel ijskoud zijn, en dus extra lekker smaken. Maar koude sportdrank heeft ook echt een positief effect op de sportprestaties.

Onderzoek naar effect van sportdrank

Als je tijdens een training warme of lauwe sportdrank drinkt, lijkt het ineens een stuk minder lekker. En het is niet alleen minder lekker, het is ook echt minder goed voor je sportprestaties. Er is namelijk onderzoek gedaan naar het verschil tussen het effect van koude en lauwe sportdrankjes.

De onderzoeksgroep bestond uit mannen met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar. Ze werden allemaal in een ruimte gezet die 34 graden Celsius was. Nogal warm dus, zeker als je moet sporten. Alle proefpersonen moesten op een spinfiets zo lang doorrijden als ze konden op 65 procent van hun maximale vermogen. Ondertussen moesten ze elk kwartier minimaal 300 ml sportdrank drinken. Ze mochten niet minder drinken, want dan zou hun vocht niet genoeg bijgevuld worden. Je zweet namelijk flink in zo’n warme ruimte.

sportdrank

Koude sportdrank werkt beter

De ene helft van de groep kreeg sportdrank die 19 graden Celsius was, en de andere helft kreeg een drankje dat 4 graden Celsius was. Verder zaten er geen verschillen tussen de twee groepen. En wat bleek; de groep die de koude sportdrank kreeg, presteerde een stuk beter op de fiets. Ze kielden het een stuk langer vol dan de andere groep, met een verschil van gemiddeld zeven minuten. Hun hartslag was wat lager en ze lichaamstemperatuur was ook minder hoog. Er kon dus niet anders dan een verband zijn tussen de koude sportdrankjes en de betere prestaties.

Dus als jij op een hele warme dag even wil gaan sporten maar niet gelijk helemaal kapot wil zijn, drink dan ijskoude sportdrank. Zo blijft je lichaam beter werken. Maar verder raden we je niet aan om met 34 graden Celsius de sportschoenen aan te trekken. Dan kun je er beter een ijskoud biertje bij pakken.