Sports

Hoeveel geld heeft het Nederlands Elftal tot nu toe al binnengeharkt op het EK?

nederlands elftal kans wereldkampioen

Het EK is momenteel uiteraard in volle gang en de Oranjekoorts in ons kikkerlandje is behoorlijk toegenomen en prominent aanwezig. Het Nederlands elftal heeft al twee wedstrijden achter de rug. Met een 1-2 overwinning over Polen en een solide 0-0 gelijkspel tegen het grote Frankrijk heeft Oranje al een aardig zakcentje verzameld. De KNVB kan nu al rekenen op meer dan € 10 miljoen aan prijzengeld. Laten we eens kijken wat Nederland tot nu toe heeft verdiend en wat er nog in het verschiet zou kunnen liggen.

Het prijzengeld op het EK 2024

Na de loting in december 2023 maakte de UEFA bekend dat de prijzenpot in zijn totaal voor het EK 2024 maar liefst € 331 miljoen bedraagt. Dit is evenveel als tijdens het EK 2021, en blijft vooralsnog een recordbedrag. Ter vergelijking: in 2016 was de totale prijzenpot nog € 301 miljoen.

Alle landen die zich kwalificeren voor het EK beginnen met een startpremie van € 9,25 miljoen, ongeacht hun resultaten. Hiermee had de KNVB de eerste miljoenen al binnen voordat de bal überhaupt had gerold in Duitsland. En dat is nog maar het begin. Een overwinning in de poulefase levert € 1 miljoen op, terwijl een gelijkspel het Nederlands Elftal al snel een half miljoen oplevert. Dankzij de winst tegen Polen en het gelijkspel tegen Frankrijk staat de teller voor Nederland nu al op € 10,75 miljoen. Dinsdag tegen Oostenrijk kan Oranje dit bedrag verder verhogen naar een respectabele € 11,75 miljoen.

Nederland in de knock-outfase: lekker cashen

Als Nederland ons trots weet te maken en doorstroomt naar de knock-outfase, komt daar in de achtste finales nog eens anderhalf miljoen euro bij. Een plek bij de laatste acht (kwartfinale) brengt nog meer geld in het laatje, namelijk 2,5 miljoen euro op, en het bereiken van de halve finales is goed voor vier miljoen euro. In de finale is er ook bakken en bakken met geld te verdienen: De verliezend finalist krijgt een troostprijsje van een kleine vijf miljoen euro (ook lekker), terwijl de winnaar van het EK naast de felbegeerde beker beloond wordt met een grootse extra acht miljoen euro en daarmee zowel sportief als financieel best een stuk vooruit gaat.

In totaal kunnen de Oranje-leeuwen maximaal € 27,75 miljoen verdienen als ze alle wedstrijden winnen en het toernooi op hun naam weten te schrijven (en het succes van 1988 weten te herhalen). Maar zover is het nog niet. De eerstvolgende uitdaging is Oostenrijk, dinsdag om 18.00 uur in het pittoreske Berlijn.