Uit een jaarverslag van het Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) blijkt dat Nederland een van de grootste drugsgebruikers van Europa is. Misschien logisch, gezien de hoofdstad een drive-thru coffeeshop krijgt, en we een toevoer zijn voor de rest van Europa.

Nederland

Uit het onderzoek wat gebaseerd is op cijfers uit 2015, blijkt dat Nederlanders in de leeftijdscategorie 15-34 jaar wat betreft gebruik van ecstasy (mdma) en amfetamine op nummer #1 staan in Europa. Dit is in vergelijking tot nummer twee Ierland aanzienlijk meer. Ook op het gebied van amfetaminegebruik scoort Nederland een stuk hoger dan nummer twee Estland.

Drugsmarkt

Gelukkig staat Nederland niet in de top met drugs gerelateerde sterfgevallen. Daarmee staat ons land met zestien/per miljoen inwoners in de middenmoot. Met de 24 miljoen euro omzet in de Europese drugsmarkt zal het aanbod in drugs ongetwijfeld blijven groeien. Wil men dit voorkomen dan zal de bestrijding tegen georganiseerde misdaad feller moeten zijn dan ooit.