Wat veel mensen vergeten, is dat je met veel meer activiteiten dan ‘gewoon’ sporten, ook calorieën verbrandt. Met seks kun je namelijk ook energie kwijt. En niet zomaar een paar lullige calorietjes, maar als je het goed doet kan het zomaar in de honderden lopen. Dan sta je ’s morgens wel op met stevige honger.

Afvallen door seks

Het is natuurlijk een beetje ongemakkelijk om als wetenschapper ernaast te gaan staan als twee mensen de liefde aan het bedrijven zijn. Daarom is er nooit écht specifiek te meten hoeveel calorieën je met seks aan het verbranden bent op dat moment. Toch zijn er enkele schattingen te maken rondom verschillende standjes en de lengte van de daad.

In Montreal is er onderzoek gedaan naar de verbranding tijdens seks. Gemiddeld gezien verbranden mannen meer tijdens de seks dan vrouwen. Mannen zijn vaak ook groter, dus die verbranden makkelijker meer. Het gaat hier om sessies van 25 minuten, waar mannen 101 calorieën verbranden en vrouwen 69. Wel zijn er nog veel verschillende standjes waarbij dit getal dus breed kan variëren. Ook is de schrijfster van het boek The Better Sex Guide ervan overtuigd dat een half uurtje seks wel tot 350 calorieën kan verbranden. Om dat te halen moet je wel een goed uithoudingsvermogen hebben én over de nodige creativiteit beschikken op het gebied van standjes. Met de missionaris ga je hier natuurlijk nooit aan komen.

seks

Kies je standje

Maar welk standje verbrandt bij jou nou de meeste calorieën? Er vanuit gaande dat je een man bent, baseren we daar de getallen ook op. Hierbij valt gelijk wel op dat het meest gebruikte standje, de missionaris, niet de meeste calorieën verbruikt. Als je seks hebt in ‘standje missionaris’ verbrand je 50 tot 150 calorieën per sessie van 25 minuten.

Als je aan het afvallen bent kun je beter voor een ander standje vinden. Met doggystyle seks zit je al een stuk hoger in de verbrandingsmodus. Daarbij zit je tussen de 163 en 250 calorieën.

Maar het toppunt is toch staande seks. Afhankelijk van de precieze houding en inspanning kun je tot wel 300 calorieën verbranden per 25 minuten. Als je dit wekelijks doet heb je al een aardige workout binnen. Wat vrouwen het best kunnen doen om af te vallen? Die verbranden het meest als ze bovenop zitten. Dan bewegen ze meer en kunnen ze ook tot 300 calorieën verbranden.