Bij de één begint het eerder dan bij de ander, maar heel veel mannen moeten er op een gegeven moment aan geloven: haaruitval. Of je nou wil of niet, de kale plekken beginnen op te komen. Grotere inhammen, bij de kruin of gewoon overal, liever laat je het toch zitten. Gelukkig zijn er een paar voedingsmiddelen die haaruitval helpen tegengaan. Mocht je een haartransplantatie nog niet zien zitten, dan kun je eerst even kijken naar deze voedingstips die ook prima kunnen helpen.

Oesters

De mythe gaat niet alleen dat het eten van oesters goed is voor je libido, het schijnt ook nog eens te helpen tegen haaruitval. Er is zelfs onderzoek naar gedaan. Ze hebben 50 mensen met haaruitval vergeleken met 50 mensen met een volle bos haar. Het bleek dat de mensen met haaruitval een lager gehalte aan zink in hun lichaam hadden. En laat oesters nou heel veel zink bevatten.

haaruitval

Honing

Honing is een interessant stofje om haaruitval tegen te gaan. Er is een keer een test gedaan waarbij de proefpersonen 4 weken lang een oplossing van 90% honing en 10% water in hun hoofdhuid masseerden. Aan het einde van de proefperiode hadden die mensen minder last van haaruitval dan daarvoor.

Zalm

Je haar bestaat uit eiwitten. Eiwitten dragen bij aan het ontstaan van keratine, wat een bestanddeel van haar is. Zalm bevat veel eiwitten en Omega-3-vetzuren, die je haar gezond houden. Het mooie van zalm is dat er veel gezonde vetten in zitten, die belangrijk zijn in je voedingspatroon.

Spinazie

Spinazie bevat veel ijzer en vitamine D2. Mensen die last hebben van haaruitval, hebben vaak een tekort aan deze stoffen. De vitamine C in de spinazie zorgt ervoor dat ijzer, wat ook veel aanwezig is in spinazie, beter wordt opgenomen.

haaruitval

Olie

We hebben het hier over goede olie uit pompoenzaad, rozemarijn en kokos. Er is een onderzoek geweest waarbij mannen 24 weken lang pompoenzaadolie toegediend kregen, en een andere groep kreeg niks. Het goede nieuws is dat de mensen die de olie kregen tot 40% meer haargroei vertoonden. Rozemarijn heeft een vergelijkbaar positief effect en kokosolie beschermt de eiwitten in je haar.

Noten

Het schijnt dat omega 3 en omega 6 erg goed zijn voor de bevordering van de haargroei en het verminderen van haaruitval. Antioxidanten hebben hetzelfde effect. Die stoffen vind je veel in noten en zaden, zoals walnoten of lijnzaad. Ook met sesam- en zonnebloemolie kom je een heel eind.