Vetten zijn slecht voor je, toch? Te veel vetten binnenkrijgen is zeker niet goed. Dat is namelijk wat je dik maakt. Iets waar je zowel optisch van kunt balen, maar vooral gezondheid-technisch iets aan zou moeten doen. Ondanks het slechte imago bestaat er ook veel gezonde vetten. Dit zijn vetten die je lichaam juist hard nodig heeft. Deze gezonde vetten zitten niet in al het eten en soms moet je daar even naar op zoek. Om je daarbij te helpen hebben we een paar lekkere en gezonde producten opgeschreven die deze ‘goede’ vetten bevatten en bij kunnen dragen aan jouw gezondheid.

Zalm

De zalm is een van de favoriete vissen van je lichaam. Het is een vette vis, vol voedingsstoffen die jouw lichaam goed kan gebruiken. Ook bevat een stukje zalm veel eiwit en ontstekingsremmende omega-3-vetzuren. Dat zijn de vetzuren die normaal gesproken in je supplementen met visolie zitten. Als je dus regelmatig vette vis als zalm, makreel of haring eet, kunnen die supplementen de kast weer in.

Amandelen

Noten zijn over het algemeen bijna altijd wel een goed idee. Zeker amandelen zijn noten die veel plantaardige vetten bevatten waar je lichaam lekker op gaat. Ook is het een lekkere eiwitrijke snack, vanwege de hoge concentratie proteïne die amandelen bevatten. Andere noten zijn overigens ook goed. Pinda’s, macadamia’s en of walnoten zijn lekkere variaties, maar let wel op. Zo zijn pinda’s bijvoorbeeld vaak gebakken in olie, waardoor het extra vet wordt. En teveel vet is ook niet goed. Mocht je doel zijn om af te vallen, wees je dan wel bewust van het relatief hoge calorieën-gehalte van noten. Kleine(re) porties dus.

gezonde vetten

Olijven

Komt dat even goed uit. Deze heerlijke borrelsnack bevat ook nog eens de gezonde vetten die je ook vindt in, je raadt het al, olijfolie. Dit spulletje bevat enkelvoudige verzadigde vetten die onder meer goed zijn voor je hart. Dus overweeg eens een portie olijven als borrelhapje en bak je vlees in olijfolie. Ook olijfolie in koude toepassingen is goed voor je, met mate uiteraard.

Kokosnoot

Als je voor nóg gezondere olie dan olijfolie wil gaan, kan je eens kijken naar kokosolie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kokosolie een positief effect heeft op je vetverbranding. Je kunt veel met stukjes kokos of je kokosolie. Vervang de bakboter voor dit spulletje en tel die gezonde vetten er maar weer bij.

gezonde vetten

Chocolade

Misschien wist je het al, maar pure chocola is niet zo slecht voor je. Als je voor de pure variant met minder dan 5 gram suiker per portie gaat, krijg je wel de gezonde stoffen uit chocolade binnen. Dit helpt bij het afvallen en is ook nog eens lekker als gezonde snack. Eet er alleen niet teveel van, want dan ben je weer verder van huis.