Als je veel aan het sporten bent is het belangrijk om veel eiwit binnen te krijgen. Eiwit is de stof die ervoor zorgt dat je spieren herstellen na een inspanning. Dit herstel zorgt ervoor dat je de volgende keer weer zwaarder kunt trainen. Maar hoe krijg je nou genoeg eiwit binnen? Dit haal je voor een groot deel uit je maaltijden, maar ook snacks kunnen heel goed voor je zijn. Daarom hebben we een aantal eiwitrijke snacks voor je op een rijtje gezet.

Eiwitrijk snacken

In deze gekke tijden zitten we allemaal bovengemiddeld veel thuis. En wat doet de mens in tijden van verveling? Juist, onnodig snacken. Baal je dat de gym nu gesloten is en probeer je hard aan je gains te blijven werken ook nu je het vanuit huis moet doen? Zorg dan voor de juiste snacks en laat je niet verleiden tot het vervelingsvoer. De volgende etenswaren zijn eiwitrijk en helpen je eerder dan dat ze afbreuk doen aan je spierbouw.

Kwark

We beginnen met een hele bekende tussen de eiwitrijke snacks, namelijk de ouderwetse bak kwark. Neem bij voorkeur magere Franse kwark, die bevatten een prettige 9 gram eiwit per 100 gram. Dit is net zoveel als de Skyr kwark, die promoot dat ze ‘super eiwitrijk’ zijn. Op de verpakking is echter niet meer dan 9 gram per 100 gram te vinden. Mocht dit niet genoeg voor je zijn, kun je als echte fanaat nog een schepje eiwitpoeder erdoorheen roeren. Dubbel voordeel:”kwark is ook nog eens spotgoedkoop.

eiwitrijke snacks

Noten

Nog een bekende, het handje noten. Amandelen zijn bij uitstek geschikt hiervoor, maar andere noten bevatten ook veel eiwit. Kies het liefst voor een variant die niet gezouten is, om een overschot aan zout in je lichaam te voorkomen.

Wraps met kipfilet

Dit is voor de mensen die niet alleen aan krachttraining doen, maar ook met duursport bezig zijn. Dan heb je namelijk ook koolhydraten nodig. Die haal je uit de wraps en kipfilet zit vol met eiwit. Dit kun je naar smaak nog lekkerder maken met bijvoorbeeld humus, hüttenkäse of sla.

Proteïnerepen

Deze repen kun je kopen of zelf maken. Kopen is natuurlijk makkelijker en dan weet je zeker dat het vol zit met eiwit, maar vaak zijn die redelijk duur. Daarom kun je ze ook zelf maken. Kost wel iets meer moeite, maar kan net zo goed of zelfs beter zijn. En laten we wel wezen, je hebt nu meer dan genoeg tijd om het een keer te proberen.

eiwitrijke snacks

Eieren

Het zit hem vast in de naam, maar er zit inderdaad eiwit in ei. In één heel ei zit 6,2 gram eiwit. Eitjes zijn dus wel redelijk eiwitrijke snacks, maar vullen niet je dagelijkse behoefte. Toch is het wel lekker om af en toe een ei naar binnen te werken. Overweeg om bij het eten van veel eieren wat dooiers weg te laten. Zo voorkom je te veel calorieën maar verhoog je wel je eiwit-inname.

Kaas

Het is vet, maar het is oh zo eiwitrijk. In Hollandse kaas zit vaak meer dan 20 gram eiwit per 100 gram. Een nadeel is wel dat er ook heel veel vet in kaas zit. Eet er daarom niet teveel van. Wel zijn een paar kaasblokjes lekkere eiwitrijke snacks, die jouw gains optimaliseren. Lekker, paar blokkies kaas tijdens je Netflix-sessie. We blijven Hollanders hè.

Shakes

Echte eiwitbommen zijn die shakes. Om puur en alleen een shot eiwit binnen te krijgen, kun je een scoop eiwitpoeder shaken met water, melk of zelfs chocomel. Na een zware training is dit dan ook een heel effectieve manier om spierpijn te verminderen.

Pompoenpitten

Niet alleen noten en peulvruchten zijn goed om aan eiwitrijke snacks te komen, maar ook zaden en pitten hebben veel eiwit. Pompoenpitten zijn hier een heel goed voorbeeld van. Weinig calorieën, veel eiwit en ook nog eens vitaminen en mineralen. Net als zonnebloempitten is dit een supergoede snack.

Hüttenkäse

Hij werd al even kort genoemd bij de wraps, maar hüttenkäse heeft heel veel eiwit en het huismerk is heel goedkoop in de supermarkt. Het is eigenlijk een soort mengeling tussen hele jonge kaas en kwark. Dit kun je zowel met iets hartigs als iets zoets eten. Zo kan het op een boterham met kaas, of puur met een beetje honing.

Vis

Vis verwerk je vaak in een maaltijd, maar een blikje tonijn bijvoorbeeld bevat enorm veel eiwit. Dit kun je eten zonder iets, maar je kunt er ook een salade van maken of het op je brood doen. Met veel enthousiasme kun je ook tuna melt maken, waar je het combineert met gesmolten kaas.