Food & Drinks

Dankzij deze bewaartips blijven groente en fruit langer houdbaar

groente fruit bewaren

Als je een beetje begaan bent met het milieu is het logisch dat je je best doet om de voedselverspilling tegen te gaan. De restjes van je avondeten gooi je dus niet weg, maar bewaar je in de koelkast of de vriezer. Ook fruit kun je op die manier lekker goed houden. Mocht je nu nog steeds denken dat zoiets voor alle groente- en fruitsoorten geldt, dan kom je bedrogen uit. Voor sommige groenten en fruit is dat juist niet de manier om ze te bewaren. Met deze tips houd jij je groente en fruit het langste goed.

Zorg voor de ideale temperatuur om groente en fruit lang goed te houden

De stelregel is eigenlijk heel simpel: wat in de super gekoeld wordt bewaard zou je eigenlijk ook thuis in de koeling moeten bewaren. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er juist ook producten die niet gekoeld worden aangeboden in de supermarkt, maar juist wel in de koelkast bewaard moeten worden. Zo doe je er goed aan om appels, peren, perziken, nectarines, kiwi’s en bessen thuis goed te koelen. Zorg er in dat geval wel voor dat de koelkast op 4 graden Celsius is ingesteld, dat is namelijk de ideale temperatuur om je producten goed te koelen. Naast deze fruitsoorten is het ook verstandig om eieren in de koelkast te bewaren. Als je daarvoor kiest, zorg er dan voor dat je ze wel in het eierdoosje bewaard zodat vocht minder kan krijgt.

Groente en fruit niet in de koelkast bewaren

Tegenover de eerder genoemde groente en fruit, staan de soorten die je juist niet in de koelkast moet bewaren. Dat zijn bijvoorbeeld de vruchten die van nature in een warmer klimaat voorkomen zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen. Die leg je gewoon op de fruitschaal. Daarmee sla je gelijk twee vliegen in een klap: je kan ze elk moment van de dag nuttigen, bovendien is het gezond en voorkom je door ze op tijd op te eten dat ze bederven. Deze soorten kunnen dan ook niet tegen koude temperaturen. Ga je ze bewaren bij een temperatuur van 7 graden of minder, dan treedt al snel een ander fenomeen op, namelijk koudebederf. De cellen in het fruit gaan dan kapot waardoor het rottingsproces in gang wordt gezet. Dat geldt overigens niet alleen voor die fruitsoorten, ook groentes als komkommers, paprika’s, courgettes en aubergines kun je beter niet in de koelkast bewaren. Dat geldt ook voor exotische producten als avocado’s en mango’s.

Niet alle groenten en fruit kun je bij elkaar leggen

Wil je het helemaal goed doen bij het bewaren van groente en fruit, let er dan even op wat je bij elkaar legt op de fruitschaal. Hoe leuk zo’n kleurrijke compositie ook is, niet elke fruitsoort kun je bij elkaar leggen. Zo hebben bananen, appels, peren, perziken en tomaten de vervelende eigenschap dat ze een speciaal soort gas produceren: ethyleen. Dit gas heeft de vervelende eigenschap dat het ervoor zorgt dat het rijpingsproces wordt versneld, ook van de andere producten op de fruitschaal. Als je de voedselverspilling dus echt aan wilt pakken doe je er verstandig aan om die soorten op een aparte schaal te leggen.

Waar kun je aardappelen het beste bewaren?

Naast het groente en fruit is het vaak ook de vraag hoe je een product als aardappelen het beste kan bewaren. Ook al doen aardappelen het goed in een koele ruimte, de koelkast is zeker niet de plek om ze te bewaren. Een afsluitbare keukenkast (of kelder als je die hebt) is nog altijd de beste plek: zo blijven ze het langste goed. Bewaar de aardappelen in ieder geval niet bij de uien, dit zorgt er namelijk voor dat de aardappelen snel ontspruiten waardoor je ze alsnog weg wilt gooien. Wil je de aardappelen iets langer bewaren, leg ze dan naast de appelen. Hierdoor wordt het ontspruitingsproces vertraagd en blijven ze langer goed.