Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft zich probleemloos naar de overwinning gereden bij de eerste Grand Prix van Qatar. De onbedreigde pole sitter kwam als beste weg op Losail International Circuit en managede daarna comfortabel het gat. Max Verstappen van Red Bull Racing is als tweede geëindigd. Er is hoe dan voldoende stof voor de nabespreking in deze GP Qatar terugblik…

Verstappen houdt schade beperkt bij GP Qatar

Met een punt voor snelste ronde, ziet Verstappen zijn voorsprong in wereldkampioenschap op de zevenvoudig wereldkampioen afnemen naar acht tellen.

De Nederlander werd vijf plekken teruggezet voor negeren van gele vlaggen in kwalificatie, maar klom in vijf ronden naar de kop van veld.

Hij deelde nog een hachelijk moment in de openingsronde met Fernando Alonso. De twee vochten hard, waarbij Alonso met hoge snelheid de deur dichtgooide. Verstappen corrigeerde naar buiten, kuste net op tijd de uitloopstrook en sloot erachter aan. Billen knijpen voor fans, het moment oogde dramatischer op televisie door de opgelaaide stof.

GP Qatar terugblik: Snellere Hamilton en Verstappen weer klasse apart

De Red Bull-coureur, toen eigenlijk al veroordeeld tot schade beperken, kon daarna weliswaar het punt voor snelste ronde van Hamilton afhouden, maar de snelheid ontbrak voor een aanval.

Enig kans voor aanvallen, geholpen door geluk, ontbrak eveneens. Een safety car in het slot, getriggerd door lekke banden bij coureurs – in bijzonder beide Williams-rijders – kwam niet verder dan de virtual-variant. Voor Verstappen daardoor géén op elkaar gepakte sprintrace van paar ronden om nog iets te proberen zogezegd.

Tekenend: ook dit keer reden de titel rivalen mijlenver voor, buiten bereik van de andere concurrenten.

Eerste GP van Qatar verrast ondanks ‘treintje rijden’

De eerste GP van Qatar dreigt na een enerverende opening in de geschiedenisboeken te verdwijnen vanwege vergetelheid: één van te weinig inhaalacties. Een processie die gecompenseerd werd door een belangrijkere rode draad; de spanningsboog van de nog altijd onbesliste titelstrijd.

Dichtbij volgen en dus aanvallen werd weliswaar kenmerkend bemoeilijkt door verstoorde aerodynamica in snelle bochten. Desondanks zijn kijkers uiteindelijk getrakteerd op de nodige verrassingen in de woestijn van Doha.

Oude rot Fernando Alonso keert na jaren terug op podium

Zoals door de man of the match: Fernando Alonso. De Spanjaard die de vanaf P7 gelanceerde Verstappen in de opening nipt op afstand hield en zich zo voor de voorlopige hoogtepunt van zijn comeback positioneerde. Een bronzen bokaal voor Alonso na jaren droogte, terug op podium na zeven jaar afwezigheid.

Een bepalende factor onderweg er naar toe: de tweevoudig wereldkampioen bleek een maat te groot voor Sergio Perez in het slotdeel. De Mexicaan pitte een keer meer uit voorzorgen voor een klapband, maar kon het gat naar de op P3 rijdende Alpine-coureur niet dichten op de softs.

Het Franse team deed goede zaken in de outskirts van Doha, Esteban Ocon finishte P5. Het is óók de plek die het Franse team in de constructeurs hardhandig opeist op Losail. AlphaTauri kwam niet tot scoren ondanks de P2-startpositie van Pierre Gasly en staat nu zesde, met 25 punten achterstand.

Bottas herstelt niet na slechte start, pech dwarsboomt puntenfinish

Dubbele gevoelens in het Mercedes-kamp ondanks de overwinning van Hamilton. Waar Perez steengoed doorstootte naar voren in de opening, ondanks missen van een top-tienkwalificatie, was het Valtteri Bottas van Mercedes die juist een ware rotdag beleefde.

De van P5 startende coureur kwam slecht weg toen de lichten uitgingen en viel als sitting duck richting bocht één terug naar P11. Herstel bleef initieel uit, waarna er toch snelheid gevonden leek voor een P3. Het liep anders echter. De tweede stint van Bottas eindigde abrupt door een klapband. De Fin loodste de manke Mercedes naar de pits, maar eindigde alsnog voortijdig door de opgelopen schade; retired en puntenloos.

Beide titelgevechten tussen Mercedes en Red Bull wijd open en down to the wire

Eindstand na dit GP Qatar-weekend: 25 punten voor Mercedes. de P2 van Verstappen en P4 van Perez is goed voor 31 punten namens Red Bull Racing. Vijf punten scheidt de twee teams nu in de constructeurtitelstrijd die Mercedes leidt.

Over twee weken keren we terug met het laatste hoofdstuk van dit seizoen. Een double-header, met de GP van Saudi Arabië op 5 december en finale in Abu Dhabi op 12 december. Stay tuned.

Je F1-kick nog niet helemaal gestild? We got you, lees meer over Formule 1 in ons overzicht.