Als het erop aankomt, valt of staat alles door de individuele prestaties, maar een professioneel racecoureur staat er nooit helemaal alleen voor. Al helemaal niet in de Formule 1, waar in de fabrieken honderden werknemers samenwerken naar één doel: een zo sterk mogelijke auto leveren met de middelen voorhand.

Max Verstappen is weliswaar niet iemand is die zich daarover onnodig druk maakt (het gehele team van Max Verstappen belonen voor de inspanningen, of het andere uiterste: teleurstellen) – toch laat men op dit niveau echt niets aan toeval over. De Nederlander kan gelukkig rekenen op uitmuntende support. Dit is het team achter het professionele leven van Max Verstappen.

De vijf belangrijkste mensen in team achter Max Verstappen: selecte club deelt winnaarsmentaliteit

Manager en dealmaker: Raymond Vermeulen

De man van de deals in het team achter Max Verstappen; instrumenteel voor de opkomst, evenals het management van het Verstappen-merk. Hij regelt alle zakelijke aspecten, zoals contracten en de bijhorende onderhandelingen. Samen hield hij met de Verstappens voet bij stuk toen meerdere F1-deals op tafel lagen, maar nog niemand direct een zitje kon of wilde bieden. Red Bull Racing was de eerste die aan deze voorwaarde voldeed én de volgende stap kon bieden. De rest is inmiddels geschiedenis.

Volgens Raymond ‘valt of staat alles’ met de baanprestaties. Zo is er commerciële aandacht uit Duitsland, maar ook Japan, meldt hij in gesprek met formule1.nl. Met dat laatste gaat het voortvarend; vijftien mensen ondersteunen zijn werkzaamheden.

Jos Verstappen: vader en belangrijk adviseur

Niet meer de constante mentorvader van Max zoals voorheen – maar ondanks aanzienlijk minder ‘vlieguren’ nog steeds een belangrijk adviseur én vader / ervaringsdeskundige. Jos, de persoon bij uitstek, waar Max, wat racen betreft in ieder geval, alles mee overlegd heeft. En dat is ver tot in zijn F1-loopbaan nog steeds het geval.

Ook vervult hij een actieve rol als vertegenwoordiger van zijn telg. Zijn verheven status binnen deze wereld biedt leverage. Jos is in de media bijvoorbeeld (meer) uitgesproken over Red Bull en Honda, streng en direct – zet daarmee de boel waar nodig op scherp. Max kan zoiets contractueel niet maken. Het is een unieke, vooral waardevolle relatie binnen de piranhatank die F1 typeert.

Helmut Marko: tweede mentor en talentontdekker

Je zou kunnen stellen dat hij de rol van Jos heeft overgenomen, minder intensief dan wel. De talentscout en begeleider die Verstappen naar de top haalde, is ondanks zijn hoge leeftijd nog bij elke race aanwezig. En hoewel zijn no bullshit-attitude zelden nodig is in het begeleiden van Max, zal hij er nooit omheen lullen als zijn pupil over de schreef gaat. Een manier van communiceren die Max waardeert, zoals hij eerder liet optekenen over hoe het er intern aan toe ging op weg naar de top.

Helmut kwam ooit zelf in de Formule 1 uit, maar zijn ambities werden voortijdig gekortwiekt door een steenslag die hem deels verblindde. Eindstand: leven met een glazen oog én afgekeurd voor jongensdroom. Zijn racehart hervond uiteindelijk de liefde naast de baan. Als rechterhand van RBR-eigenaar Dieter Mateschitz en hoofd van het talentenprogramma is hij een invloedrijk man binnen F1. Zo was hij verantwoordelijk voor het binnenhalen en klaarstomen van Sebastian Vettel. Het team won vier titels op een rij met de Duitser.

Race-engineer van Verstappen: Gianpiero Lambiase

De stem aan de andere kant van de boordradio. Hij geeft Max aanwijzingen waar nodig, en anticipeert idealiter ook problemen. Max is namelijk de menselijke sensor in de auto, van een heel erg bijzonder kaliber. Gianpiero is zijn eerste aanspreekpunt, evenals belangrijke schakel tussen het team van Max Verstappen, de mens, en de data.

Lambiase is sinds 2016 de eerste race-engineer van Verstappen. Een rol die de Brit vervult, ook hij staat daarbij bekend – en wordt geprezen – om zijn directheid.

De personal trainer van Max: Bradley Scanes

Last but not least uit het team van Max Verstappen is zijn personal trainer. Om zijwaartse G-krachten – vijf keer het gewicht van je hoofd op je nek – te trotseren, moet je topfit zijn. Hoe ben je hier optimaal op voorbereid? Een personal trainer, die je trainingsschema tot in detail bijhoudt en je tot je gezonde uitersten pusht, is dan eigenlijk noodzakelijk. Voor Verstappen is dat sinds 2020 Bradley Scanes. De Brit nam die taak op zich destijds, omdat Max’ vorige trainer niet continu aanwezig kon zijn bij grands prix.

De keuze op Scanes is logisch: de man trainde in het verleden hele voetbalteams en basketbalploegen op professioneel niveau.

Als het op trainen aankomt, dan racet Verstappen ook geregeld in zijn woonkamer. Dit zijn de racegames waar Verstappen zich mee bezighoudt.