Op een hete zomerse dag als vandaag gaat er niks boven een ijskoud biertje op het terras. Daar kunnen we lang of kort over praten, maar dat is gewoon een feit. Een ijskoud biertje in de hand, een zonnetje zonder wolken in de lucht en genieten van een pracht uitzicht op het terras. Daar kunnen wij mannen nou echt optimaal van genieten! Maar waarom maar genieten van bier op slechts één terras als je dat ook op meerdere terrassen kan doen? Dan is het natuurlijk wel lastig langs welke plekken je allemaal moet gaan, maar gelukkig is er een ultieme ambachtelijke bierroute voor je samengesteld op basis van Google’s database.

Een ambachtelijke bierroute

Kijk wij kunnen jullie natuurlijk wel een heerlijke route voorschotelen, maar de kans bestaat dat we een toplocatie vergeten. Daarom zijn wij Holidu – dé zoekmachine voor vakantiehuizen – erg dankbaar, aangezien zij aan de haal zijn gegaan met de database van Google om een ultieme ambachtelijke bierroute in kaart te brengen. Zij hebben gekeken naar de 38 grootste steden van Nederland met minimaal 75.000 inwoners en op basis daarvan de beste proeflokalen en brouwerijen uitgekozen die minimaal 300 beoordelingen hadden gekregen. Zo weet je 100% zeker dat je hier goed zit voor een goudgele rakker!

1. Foeders (gemiddeld 4,8 – 346 beoordelingen)

We gaan niet voor je liegen, maar deze route verdient wel een beetje dedication! We beginnen deze ambachtelijke bierroute uiteraard bij het best beoordeelde proeflokaal, Foeders. Het is gelegen op de Ceintuurbaan in Amsterdam, waar je na elk leeg fust een nieuw biertje voorgeschoteld krijgt. Elk bezoek zal dus uniek zijn en er zullen 42 tapkranen staan te wachten om het privilege te hebben jouw bierglas te mogen vullen. Dé perfecte plek voor een overheerlijk speciaalbiertje waar specialist Yuri je alles over zowel nationale als internationale bieren kan vertellen.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Instagram @foeders

2. Proeflokaal Arendsnest (gemiddeld 4,7 – 2.045 beoordelingen)

De key van de ambachtelijke bierroute is natuurlijk niet overal te veel willen drinken. Je zult nog een flinke reis moeten maken namelijk, maar je zal je nu verplaatsen naar de Herengracht. Bij Proeflokaal Arendsnest schenken ze al 15 jaar alleen brouwsels van Nederlandse bodem. Nederland telt volgens het CBS meer dan 400 brouwerijen, dus je bent hier nog wel even zoet! Voor een bierproeverij met je vriendengroep zit je hier ook zeker goed.
ambachtelijke bierroute

Fotografie: Arendsnest

3. Café Gollem – Raamsteeg (gemiddeld 4,7 – 911 beoordelingen)

Voor een authentiek café mag je Café Gollem in de Raamsteeg absoluut niet missen. Ze kennen 6 locaties in de stad, maar dit is toch wel de beste met Belgische, Nederlandse en andere internationale speciaal biertjes en dat allemaal getapt in een bijpassend glas.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Gollem

4. Brewpub de Kromme Haring (gemiddeld 4,7 –  348 beoordelingen)

Die drie tentjes in Amsterdam waren natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar nu zal je dedication echt worden getest. Je zult namelijk de trein naar Utrecht moeten pakken om bij een brouwerij en bar onder één dak op de Europalaan een borrel te drinken. Met 20 jaar brouw-ervaring, 12 eigen brouwsels en toffe designs van de etiketten en blikjes is dit dé perfecte plek om een smakexplosie te beleven. Uiteraard mag hier een borrelplankje niet bij missen!

Ambachtelijke bierroute

Fotografie: Instagram @dekrommeharing

5. Brouwerij ’t IJ (gemiddeld 4,6 – 4.939 beoordelingen)

Sorry, maar we sturen je nu weer terug naar Amsterdam. Zoals we al zeiden, je dedication zal flink worden getest. Aan de Funenkade in Amsterdam komen we terecht in een oer-Hollandse brouwerij. Deze brouwerij bestaat sinds 1985 en is dé plek voor typische hapjes dat onze hoofdstad rijk is in combinatie van fris getapte biertjes. Voor meer informatie over het brouwproces van deze molen zijn er van vrijdag tot zondag rondleidingen. Wel zo leuk als je er dan toch bent!

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Brouwerij t’IJ

6. BeerTemple (gemiddeld 4,6 – 1.969 beoordelingen)

Alleen al vanwege de naam verdient deze bierbar een plaats in dit lijstje. Als we je vragen of je weleens een Amerikaans craft biertje hebt geproefd, dan is je antwoord hoogstwaarschijnlijk: nee. Is niet erg, daarom sturen we je naar de Nieuwezijds Voorburgwal waar een Amerikaanse bierbar is gevestigd. Een assortiment als deze is enkel ongekend te noemen. Met ruim 200 flessen en 35 tapkranen is er altijd wel een nieuwe smaak te proeven. Het is dus letterlijk een biertempel.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Beer Temple

7. Bierproeflokaal in de Wildeman (gemiddeld 4,6 – 1.174 beoordelingen)

Deze locatie is een ietwat uniek locatie, maar zeker de moeite waard om naar toe te gaan. Het is een prachtig klassiek bierlokaal, maar hier moet je niet terecht voor swingende deuntjes.. Die heb je hier namelijk niet! De echte fijnproevers kunnen hier dus in alle stilte genieten van de 18 verschillende bieren van de tap. Maar er is meer! Niet getreurd, 18 klinkt natuurlijk een beetje weinig, dus hebben ze gelukkig ook nog een breed flessenassortiment. Welgeteld 250 verschillende soorten uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en uiteraard onze vriendelijke Belgische buren.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Bierproeflokaal In De Windeman

8. Café Gollem de Pijp (gemiddeld 4,6 – 742 beoordelingen)

Gollem, Gollem.. Nee we hebben het niet over Smeagle uit Lord of the Rings, maar het tweede biercafé Gollem de Pijp. Dan hoeven we je natuurlijk niet te vertellen waar die gevestigd is, maar we hebben natuurlijk wel wat anders erover te vertellen. Zo zijn hier regelmatig pubquizzen en is de boel net verbouwd, waardoor dit café een heerlijk sfeertje heeft en verst getapt brouwsels schenkt.

Ambachtelijke bierroute

Fotografie: Gollem

9. Block & Barrels (gemiddeld 4,6 – 668 beoordelingen)

Mocht je de hele route volgen en dit lijstje erbij houden ter geheugensteun, dan kunnen we wel gissen dat jij waarschijnlijk moeite hebt met lezen nu. Toch zul je de tocht door moeten zetten en richting Groningen gaan. Hier kan je genieten van een mals stukje vlees met een bijpassend biertje. Block & Barrels werkt samen met een boer en slager uit de omgeving, waardoor je het qua smaak haast niet verser en duurzamer kan krijgen! Ook de perfecte plek om te genieten van regionale biertjes.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Block & Barrels

10. Uiltje Bar (gemiddeld 4,6 – 633 beoordelingen)

En weer terug naar Noord-Holland om de ambachtelijke bierroute te beëindigen. Dat doen we natuurlijk in Haarlem. Zij hebben hier het ultieme assortiment aan craft biertjes die uit hun eigen brouwerij komen. Naast 30 craft biertjes, serveren zij je ook graag een van de 120 soorten op fles en 20 verschillende soorten kaasjes. Zodra je een stap binnen deze bar zet proef je direct de passie van het personeel voor bier en zij weten je dan ook genoeg te vertellen over al dat moois dat zij schenken.

ambachtelijke bierroute

Fotografie: Uiltje Bar