We kennen d’r niet persoonlijk, maar herkennen haar stem uit duizenden: de vrouwenstem van de Google Assistent. Al ruim een jaar  staat zij klaar om te helpen met het bijhouden van je agenda, het zetten van je wekkers, het vertellen van een mop of het wijzen van de weg. Niets waar ze te beroerd voor is. Vanaf vandaag wordt dit vrouwelijke gezelschap uitgebreid met een mannenstem.

Mannenstem vs vrouwenstem

Tot nu toe is het een vrouw die je attendeert op de date die je vanavond op de planning hebt staan (en bijna was vergeten), maar vanaf heden kan dit ook door een mannenstem onder je aandacht worden gebracht. Google liet een onderzoek doen onder de Nederlanders die gebruik maakten van deze virtuele assistent. Hebben zij een voorkeur voor een vrouwen- of een mannenstem? Van alle mensen vindt bijna de helft (45%) het prettig om een keuze te hebben tussen een mannelijke of vrouwelijke stem. Ook blijkt dat een vrouwenstem vaak als vriendelijker wordt ervaren, maar een mannenstem als duidelijker. Opvallend is het verschil in mening tussen mannen en vrouwen, in deze stemmenkwestie. Van de mannen heeft meer dan de helft een duidelijke voorkeur. Zij hebben naast hun vriendin het liefst nog een vrouwelijke stem die overal een antwoord op heeft en ze zegt dat ze te laat gaan komen. Onder vrouwen lijkt het minder uit te maken, daar geeft de helft aan geen voorkeur te hebben.

mannenstem

Google mannenstem

Vanaf vandaag krijgen alle gebruikers van de Google Assistent de vrijheid zelf een keuze te maken. Iedereen die de virtuele hulp vanaf nu gaat gebruiken krijgt willekeurig één van de twee stemmen toegewezen. Werkt de stem van een man bij jou beter, dan stel je die in als vaste keuze. Blijken jullie elkaar toch minder te liggen dan je dacht (en betrap je jezelf op het ruziemaken met een virtuele assistent) dan is het in een mum van tijd om te wisselen met de stem van de vrouw.

Is deze duidelijke mannenstem iets waar je al tijden op zat te wachten? Of hou je het liever bij een vriendelijke vrouwenstem? Dit is hoe de nieuwe stem vanaf vandaag zal klinken.