Je rijbewijs halen. De één kan niet wachten tot hij mag beginnen, de ander stelt het het liefst zo lang mogelijk uit. Sommigen omdat ze het wel prima vinden, daar op de bijrijdersstoel, anderen omdat ze bang zijn voor het kostenplaatje dat boven het halen van dit roze pasje hangt. Voor deze laatste groep richten we ons op de goedkoopste manier om je rijbewijs te halen, zodat ook jij binnen no time russen de witte lijnen door cruist.

Je rijbewijs halen; een rib uit je lijf

Laten we voorop stellen: een rijbewijs halen kost geld, helaas. Dat is iets wat alle 11,2 miljoen Nederlanders met een rijbewijs kunnen beamen. Maar denk eens aan een volle zesbaans snelweg waarop iedereen in zijn auto er maar op vertrouwt dat de rest weet wat hoe ze moeten rijden: veiligheid begint bij je zelf, maar valt of staat bij de rijvaardigheid van de anderen om je heen. Dat in acht nemende is het toch best een lekker idee dat iedereen in ieder geval voldoende les moet hebben gehad voor ze de weg op mogen, niet?

Maar goed, het is natuurlijk wel logisch om binnen de acceptatie dat een rijbewijs halen nou eenmaal geld kost, te zoeken naar het meest aantrekkelijke kostenplaatje. Daar helpen we je een handje bij, aan de hand van de volgende tips. Zo haal jij op een goedkope manier je rijbewijs, van je theorie-examen voorbereiden tot aan afrijden, zonder in te leveren op kwaliteit van de lessen.

rijbewijs

Tip 1: Kies de juiste rijschool

De ene rijschool is de ander niet en net als bij het kiezen van het perfecte telefoonabonnement: soms zie je door de bomen het bos niet meer. Belangrijk is om je hierin niet alleen te focussen op de prijs, maar ook op de reviews van je voorgangers. Kort gezegd: een spotgoedkope rijschool is ineens niet meer zo voordelig als je drie keer examen moet doen door slechte lessen. Kijk dus naar een goede balans tussen kwaliteit en prijs. Belangrijke pijlers om op te richten waar prijsvoordeel te halen valt zijn:

  • Rijscholen die pakketten aanbieden. In dit pakket zit vaak een X aantal lessen + de kosten voor je theorie-examen (soms zelfs met training erbij) + de kosten voor een tussentijdse toets + afrijden. Reken het altijd nog even na met de losse lesprijzen, maar 9 van de 10 gevallen ben je hier voordeliger mee uit dan met het kopen van losse lessen. Daarnaast geeft het je ook een overzicht van de tijd die het gaat duren om dat rijbewijs te bemachtigen.
  • Kijk nar de lestijden die de rijschool aanbiedt. Een uur lessen klinkt lang, maar vliegt in de werkelijkheid voorbij. Bij lessen van 1,5 uur steek je gemiddeld veel meer op en zal je het rijden sneller onder de knie hebben, wat weer betekent dat je minder geld kwijt bent.

Tip 2: Bereid je goed voor

Klinkt logisch, maar lijkt voor sommigen toch het moeilijkste punt. Bij het halen van je rijbewijs ontkom je niet aan je theorie-examen. Allereerst is het belangrijk dat je deze tijdig inplant. Het gebeurt rijscholen vaak genoeg dat de leerling te laat is met inplannen en het proces hierdoor langer duurt dan nodig. Stel het dus niet te lang uit en plan een examen in. Ten tweede zul je je toch echt moeten voorbereiden op de vragen. Hiervoor zijn handige boeken te huur of te koop en is er op internet veel oefenmateriaal te vinden. Wil je jezelf even testen in hoeverre je klaar bent voor het examen? Kijk dan naar gratis proefexamens die er online te maken zijn om je voor te bereiden op het echte werk. Neem het niet te zwaar, je kunt het zeker halen met een beetje leren, maar denk er ook niet te luchtig over. Scheelt je weer geld voor een herkansing of extra lessen.

Tip 3: Denk na over de periode waarin je gaat lessen

Impulsiviteit is leuk, maar als dat betekent dat je fanatiek begint met lessen en na 4 lessen voor een maand op vakantie gaat, dan kan dat grapje je flink wat centen kosten. Je rijbewijs haal je – en iedere rij-leraar zal dit beamen- het snelste door frequent te lessen en zonder lange pauzes tussen je lessen. zo blijf je leren van fouten die je maakt en krijg je de rijvaardigheid het snelste onder de knie. Denk dus even goed na welke periode je wil gaan gebruiken om te lessen. Zorg dat er ruimte is om veel lessen in korte tijd te doen. Zo ben je niet alleen sneller van deze extra agendapunten af, je bespaart ook nog eens onnodige kosten.

rijbewijs

Tip 4: Neem je lessen serieus

Natuurlijk snappen we het als je niet elke les even enthousiast klaar staat (of misschien vind je het überhaupt niet leuk), maar neem je lessen wel serieus. Dat wil zeggen, focus je op wat je aan het doen bent, stel vragen over dingen die je niet begrijpt en probeer het maximale uit de les te halen. Je denkt misschien je rij-leraar te foolen door na een late avond vermoeid te gaan lessen, maar uiteindelijk heb je alleen jezelf er mee. Zonde van je tijd, én je geld.

Zo heb je niet alleen snel je rijbewijs op zak, maar weet je ook dat je er niet onnodig veel geld aan hebt uitgegeven. Voor je het weet zit jij met je maten in de auto op weg naar de perfecte roadtrip-vakantie door Europa.