Food & Drinks

Goede (en minder goede) alternatieven voor eiwitpoeder

alternatieven voor eiwitpoeder
Eiwitpoeder wordt door veel mensen gebruikt als aanvulling op het dagelijkse dieet. Een schep eiwitpoeder bevat ongeveer 20 gram eiwit, wat voor sommigen voelt als de extra gains die je nodig hebt. Maar is eiwitpoeder eigenlijk wel zo nodig? En als je geen eiwitpoeder wilt nemen, wat zijn dan goede alternatieven voor eiwitpoeder?

Het nut van eiwitpoeder

Veel fanatieke sporters zien eiwitpoeder als een nodige aanvulling op hun gewone voedingspatroon. Het kan inderdaad voor heel fanatieke sporters, die heel veel eiwit nodig hebben, een handige bron van makkelijke eiwitten zijn zonder verder overbodig te eten.

Maar als je niet heel veel sport hoeft het niet nodig te zijn om een scoopie te nemen. Er zijn namelijk heel veel alternatieven voor eiwitpoeder die veel proteïnen bevatten zonder dat je het wist of het door hebt. Train je één, twee of drie keer per week, dan kun je prima vooruit met eiwitrijk eten zonder te scoopen.

Goede alternatieven voor eiwitpoeder

Er zijn erg veel producten die veel eiwit bevatten en hierbij ook nog andere voedingsstoffen leveren die je nodig hebt om gezond te leven. Eerder hebben we al wat eiwitrijke snacks besproken, maar met deze producten kun je maaltijden vullen. Sommige mensen denken bij eiwitpoeder al snel aan anabolen of andere ongezonde supplementen die meer lasten dan baten geven. Daarom voelt het nemen van zo’n scoopie eiwit niet helemaal lekker.

De zorgen zijn niet geheel onterecht. Het kan voor sommigen de hormoonhuishouding uit balans brengen. Ook spijsverteringsproblemen kunnen een vervolg zijn van zulke supplementen. Ondanks dat hebben niet heel veel mensen aantoonbaar last van het gebruik van eiwitpoeder en het wordt ook steeds populairder. Maar mocht je er nou toch liever niet aan beginnen of wil je ermee stoppen, dan hebben we een paar goede alternatieven voor eiwitpoeder voor je.

Dit is sowieso goed

Een goed voorbeeld van minder gegeten producten die goede alternatieven voor eiwitpoeder zijn, zijn bonen en linzen. Ook peulvruchten vallen onder deze categorie. Kikkererwten, kidneybonen, linzen en dat soort producten bevatten veel vezels en eiwit, wat je nodig hebt voor spierherstel en gewichtsverlies.

Als je vlees eet, zijn kip en kalkoen goede en lekkere bronnen van eiwit. Dat het mager is maakt het een goede vervanger van ander vlees en zorgt ervoor dat er in verhouding vrij veel eiwit in zit. Kip(dij)filet of een lekker kalkoenfileetje kan je lekkere alternatieven voor eiwitpoeder bieden.

Geen vlees maar wel vis? Ook daar vind je veel eiwit in. Vooral vissen als tonijn en zalm hebben erg veel proteïnen die jouw gains een boost geven. Vette vis, zoals makreel, is overigens ook erg goed voor je vanwege de Omega-3 vetzuren en de grote hoeveelheid eiwit.

En dan hebben we nog zuivel zoals kaas, kwark, melk en yoghurt. Heb je weinig last van lactose? Dan kun je hier prima van eten om je spierherstel te bevorderen. Kijk maar eens voor de grap naar hoeveel eiwit er in kaas zit. Wel bevat dat veel dierlijk vet, dus eet er toch maar niet al te veel van.

Een paar verrassende tips

Er zijn nog een paar voedingsmiddelen die misschien zonder dat je het wist jouw eiwitpoeder helemaal in de ban kunnen doen. En als je het misschien al wel wist is het een handige geheugensteun zodat je misschien toch weer naar deze producten kunt kijken.

Pindakaas bijvoorbeeld bevat enorm veel eiwit. Als je volle kracht voor gezond wilt gaan, is de 100% pindakaas de beste optie. Die bevat namelijk geen 20 maar 30 gram eiwit per 100 gram. Noten zijn sowieso een goede eiwitbron, dus pak die amandelen en cashewnoten er maar weer bij.

Wil je wat meer in de minder doorsnee sferen belanden als alternatieven voor eiwitpoeder, kun je kijken naar bijvoorbeeld boekweit en quinoa. Boekweit bevat vezels én eiwitten en geeft je lang een vol gevoel, zodat het ook nog eens helpt bij het afvallen. En quinoa heeft dan wel een hipster-reputatie, maar bevat wel vezels, eiwit én koolhydraten! Lekker voor na een lange, intensieve training dus.

Dit werkt niet zo goed

Dan hebben we ook nog wat spullen die je maar even niet kunt eten als je zoekt naar alternatieven voor eiwitpoeder. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vette varianten van zuivel, zoals volle yoghurt of vette kaas. Die bevatten zoveel vet dat het eerder ongezond wordt om er (veel) van te eten. Magere en halfvolle opties zijn dan een stuk gezonder.

Het klinkt raar, maar in verhouding bevat een ei vrij weinig eiwit. Het wit van een ei is namelijk anders dan dat van de voedingsstof eiwit. Waar een ei maar voor 10% uit eiwit bestaat, bevat goede pindakaas bijvoorbeeld 21% eiwit.

Ten slotte zijn koolhydraatrijke producten zoals aardappelen en pasta goed als vullers en als energiebron bij lange trainingen, maar veel eiwit bevat het niet. Een bord met droge pasta of rijst gaat jouw goede schoudertraining niet tot een goed herstel brengen.