Het is waarschijnlijk wel eens voorgekomen: de dag na een diner, borrel of feest stuit je op één of meerdere halfvolle wijnflessen. Zonde om weg te gooien, maar zeker de dag na een uitgebreid feest drink je de restanten waarschijnlijk niet meteen op. Hoelang is een geopende wijnfles houdbaar? Wij geven je het antwoord en leggen je uit waarom dit zo is.

Lucht bij de geopende wijnfles

Wanneer je een wijnfles openmaakt, komt er meteen lucht bij. Van teveel lucht verdwijnen echter de stoffen die de smaak aan de wijnfles toevoegen. Door de oxidatie verdwijnen de goede smaken van de wijn en krijg je een azijn-achtige smaak er voor terug.

Het is daarom allereerst belangrijk om de wijnen altijd afgesloten te houden, o vertraag je de oxidatie. Tot zes uur na het openen zijn de smaak-aroma’s op hun best. Dit betekent niet dat je binnen deze zes uur de wijn moet opdrinken. Een geopende wijnfles is namelijk een paar dagen drinkbaar. De smaak zal echter wel aanzienlijk afnemen. Een gemiddelde wijnfles, ongeacht de kleur van de wijn, is 2-4 dagen houdbaar na openen.

geopende wijnfles

Verschil tussen rood en wit

Er zit nogal verschil tussen rode en witte wijnen als het aankomt op houdbaarheid. Witte wijnen zijn in het algemeen langer lekker na opening dan de meeste rode wijnen. Witte droge wijnen zijn ongeveer 3 tot 4 dagen te bewaren. De wat vollere witte wijnen (denk aan Chardonny of Viognier) oxideren sneller en verliezen dus ook wat sneller hun smaak dan lichte, frisse witte wijnen.

Rode wijnen zijn over het algemeen 2 tot 3 dagen te bewaren. De smaak van rode wijnen gaat na opening een stuk sneller achteruit dan bij witte wijnen het geval is. Je zal er niet ziek van worden als je hem na 5 dagen nog opdrinkt, maar de kans is groot dat hij weinig meer weg heeft van zijn originele smaak.

Per rode wijn is de houdbaarheid ook weer verschillend. Heb je een wijn met veel tannines, dan blijft hij al iets langer lekker dan een soepele rode wijn.

De soort wijn waarvan je een geopende wijnfles het langste kan bewaren lijkt ons niet perse de keuze voor lange mannenavonden of kroegentochten. Zoete witte wijn is namelijk het langste houdbaar. Dit komt door de grote hoeveelheid suikers die je kunt vinden in de fles.

Soort fles maakt verschil

Sta je nou in de supermarkt en overweeg je een fles wijn te kopen waarvan je al weet dat hij niet helemaal op gaat? Zoek dan naar eentje met een kurk en laat de schroefdoppen staan. De flessen met kruk behouden de smaak beter na afsluiten dan die met een draaidop.

geopende wijnfles

Toch maar een biertje

Een fles witte of rode wijn kun je dus prima na een tijdje nog wegtikken. Uit onderzoek is wel de uitdrukking ‘bier na wijn brengt venijn’ gebleken. Probeer de twee verschillende alcoholische dranken dus niet teveel met elkaar te combineren. Ben en blijf jij toch meer van het (speciaal)bier, check dan de lekkerste lentebieren op een rij.