Heel even dacht Sergio Perez na zijn kwalificatierace voor de PG van Rusland dat hij het goed had gedaan. Hij liet Daniel Ricciardo mooi achter zich en dacht heel even aan P3. Jammer voor hem, maar Max Verstappen verstoorde die droom op wrede wijze. De Nederlander pakte mooi P2 en verwees de Mexicaan naar de vierde plak op de startrij. Op zich al een bijzondere prestatie van de Red Bull-coureur. Het hele weekend had hij er duidelijk moeite mee op de juiste snelheid te vinden en vaker dan eens zag hij Perez juist beter presteren.

Verstappen start inย  de GP van Rusland vanaf P2

Over zijn eigen kans op een goede race was Verstappen voor aanvang al duidelijk: een podiumplek zou mooi zijn. In vergelijking met de vorige GP ging de start een stuk beter. Dat kan Sainz niet zeggen, samen met Lance Stroll zag hij zijn race vroegtijdig tot een einde komen. Nog interessanter is de situatie rond Lewis Hamilton.

Hij kreeg twee maal vijf seconden aan zijn broek in verband met een foutieve proefstart aan het begin van de race. Gezien het tijdstip van het uitdelen van de starf hoeft dat geen gevolgen te hebben, maar een overwinning wordt kanp lastig voor de Brit. Daar komt nog iets bij: de FIA heeft hem al acht strafpunten gegeven, als er nu nog twee bijkomen, kon dat wel eens leiden tot een raceban.

Serieuze problemen voor Lewis Hamilton

Dat de bandenkeuze tijdens de qualificatieronden nadelig kan zijn voor een coureur, daar weet Hamilton nu alles van. Hij moest op softs starten en die houden het dus minder langer vol. Verstappen en Bottas daarentegen rijden comfortabel op mediums.

Klein probleem voor Mercedes: Hamilton wil niet naar binnen komen voor nieuwe banden en blijft doodleuk doorrijden op de softs vanwege zijn snelheidsvoordeel. Kort daarna gaat hij toch naar binnen en hervat na het uitzitten van de tien seconden tijdstraf, de GP van Rusland op P11. Om de situatie van Hamilton te verduidelijken:

Opmars van Hamilton gaat gestaag

In ronde 22 is Hamilton inmiddels opgeschoven naar P5 terwijl Max Verstappen comfortabel op P2 zit. Bottas inhalen zal met een gat van dik 6 seconden een huzarenstukje worden. Als de Nederlander Hamilton wil afhouden van een mogelijke winst zal voornamelijk afhangen van de bandenstrategie van Red Bull. Voor Hamilton zou winst in de GP van Rusland bijzonder zijn, hij komt dan op gelijke hoogte met de legendarische Michael Schumacher. Verstappen gaat in ronde 26 naar binnen voor verse banden en een zeer snelle bandenwissel zorgt ervoor dat hij voor Hamilton terug komt op de baan. Bottas wisselt ook en behoudt heel knap P1. Voor Verstappen is het zaak om op te letten, inmiddels heeft Leclerc hem ingehaald en ligt de Nederlander op P3. Met Hamilton op P4 wordt het halverwege de race spannend. De pitstop van Leclerc zorgt er in ieder geval voor dat Max Verstappen weer op P2 komt te liggen.

Gevecht met Max Verstappen

Met nog slechts 22 ronden te gaan ligt Hamilton weer redelijk op koers en kan hij zich gaan opmaken voor een gevecht met zijn concurrent Verstappen net voor hem op P2 ligt. Het gat met de Nederlander bedraagt op dit moment slechts tien seconden. De andere topcoureur van Red Bull beleeft een enorm slechte race. Albon ligt in de 35e ronde op P15, net voor de Ferrari van Vettel. Ferrari speelt ook nu weer een bijrol. Alleen Leclerc kan nog een beetje meedraaien in de top van de race, maar daar is ook alles mee gezegd. Max Verstappen is er in ronde 39 in geslaagd om letterlijk 1 seconde van de voorsprong van Bottas af te snoepen. De Nederlander is net zeventiende van een seconde sneller dan Valtteri Bottas, maar het is de vraag of dat voldoende is om het de Fin moeilijk te maken.

Lewis Hamilton mag de FIA dankbaar zijn. De Brit krijgt namelijk geen vier strafpunten, maar slechts een voor beide overtredingen en is dus veilig.

Bottas wint overtuigend

Met nog tien rondes te gaan dacht Grosjean slim te zijn door Vettel in te willen halen, maar raakt daarbij het piepschuim waarna de virtual safety car verschijnt. Die verdwijnt weer net zo snel en dus kunnen we ons gaan opmaken voor een waarschijnlijk saai einde van de GP van Rusland.

Met een gat van dik 11 seconden tussen Verstappen en Bottas zal er een wonder nodig zijn om de Fin af te houden van een overwinning. Het enige spannende moment komt op naam van Red Bull coureur Albon. In een bloedstollend gevecht probeert hij nog een plaatsje op te schuiven naar in middels P9. Norris geeft geen centimeter toe en verwijst Albon naar P11. Geen WK punten voor hem op dit moment, wel voor Bottas die de GP van Rusland met overmacht wint. Verstappen kan tevreden zijn met zijn P2 en de teleurstelling bij Hamilton is groot. De Brit verliest kostbare punten, maar blijft de nummer 1 in de strijd om het kampioenschap.