Ieder jaar vindt de Formule 1 plaats, waarbij men om de paar weken over een ander circuit raast. Dit jaar staan er 20 races op de Formule 1 kalender. Vandaag gaan we dieper in op de verschillende F1-circuits over de hele wereld. Niet alleen de meest spectaculaire, maar ook de circuits dicht bij huis (België) komen aan bod.

Start circuits Formule 1

Zoals we gewend zijn start het seizoen met de populaire Grand Prix van Australië. Na bijna vijf maanden rust zijn de fans en coureurs blij dat er eindelijk weer wordt gestart met het Formule 1 spektakel. Op het Albert Park circuit scheuren de coureurs over een dynamisch circuit waarbij er langs het Albert Park meer wordt gereden.

Australian Formula 1 Grand Prix, Melbourne

Vervolgens vliegen we naar Azië en het Midden-Oosten voor de GP van China en Bahrein. De Chinese GP werd gereden in Shanghai en staat bekend om de uitdagende bochtencombinaties, hierdoor is het een geliefd circuit voor de coureurs. De race op het Bahrein International circuit daarentegen is een lastige. Het circuit is vaak bedekt met zand tijdens de race, wat een extra moeilijkheidsgraad is voor de coureurs, bovendien is het lastig inhalen in Bahrein.

De GP in Rusland wordt gereden op het Sochi Autodrom circuit in Sochi. Dit circuit was het voormalige Olympische dorp tijdens de Olympische Winterspelen van 2014. In Spanje wordt er gereden op het Barcelona Cathelunya circuit, net buiten Barcelona.

Mooiste circuit

Na Barcelona is het tijd voor een van de mooiste circuits van de Formule 1, de GP van Monaco (zie header afbeelding). De GP in Montecarlo staat sinds 1950 op de kalender en was in dat jaar de eerste Formule 1 race ooit. Deze race wordt gereden in de smalle straten van het Prinsendom en zorgt altijd voor spektakel. De muren zijn bijna niet te missen, hier rijden jaarlijks tig coureurs hun auto in puin.

Circuits voor de zomerstop

De GP van Canada wordt gereden in Montreal en is erg populair. Lange rechte stukken, crashes en spectaculaire inhaalacties zijn vaak ingrediënten van de GP van Canada. De GP van Azerbeidzjan is een redelijk nieuw circuit. Met een aantal lange rechte stukken, veel bochten en een race tegen de klok, is dit een bijzonder lastig circuit. Daarna keren we met het hele circus terug naar Europa. Dan wordt er gereden op het circuit van Spielburg in Oostenrijk en het klassieke circuit van Silverstone in Engeland. De race in Hongarije op het Hungaroring circuit is de laatste voor de zomerstop die drie weken duurt.

België en Italië

Na de zomerstop is het tijd voor de Grand Prix van België 2017. Op het populaire circuit van Spa-Francorchamps in de Ardennen racet onze eigen Max Verstappen een thuisrace samen met de Belgische coureur Stoffel Vandoorne. Duizenden fans uit Nederland vertrekken richting dit circuit om Max aan te moedigen. Dit circuit staat bekend om haar mooie bochten.

Na een sierlijk circuit, vervolgt men de weg naar Italië. Hier, op de ‘Temple of Speed’ het Autodrome Nazionale di Monza, worden vaak bizar hoge snelheden gehaald.

Spa-Franchorchamps

Azië

Na Europa vliegen we weer naar Azië voor de GP van Singapore, Maleisië, en Japan. In Singapore wordt er gereden op het heetste en langste circuit van het seizoen. Onder het kunstlicht wordt de wedstrijd gereden op het Marina Bay Street circuit. Van Singapore gaan we naar buurland Maleisië. Hier wordt in Kuala Lumpur de GP gereden op de Sepang International. De unieke weersomstandigheden van het Maleisische land zorgen altijd voor spektakel. Het circuit van Suzuka in Japan is een klassiek circuit en de laatste GP in Azië.

Amerika

De oversteek van Azië naar Amerika wordt gemaakt. Alle voertuigen, teams en pers verplaatsen zich nu naar de Verenigde Staten voor de GP op het Circuit of the Americas in Austin. Daarna is zuiderbuur Mexico aan de beurt waarbij er wordt gereden op het prachtige Autodromo Hermanos Rodriguez circuit in Mexico-stad. De een na laatste race wordt gereden in Brazilië. In de Braziliaanse hoofdstad Sao Paolo wordt er geracet op de Autodrome José Carlos Pace ofwel Interlagos. De Brazilianen zijn fan van Formule 1, mede door oud-coureur Ayrton Senna.

Laatste stop

Abu Dhabi is de laatste stop van 2017. Op het Yas Marina Circuit racen de coureurs de laatste race van het seizoen. Het circuit is het duurste circuit ooit gebouwd (1 miljard) en ziet er spectaculair uit. Het staat bekend om een technisch circuit en telt 20 bochten.

Main straight
Inmiddels is het augustus en de coureurs hebben nu een maand vakantie. Elf races zijn er nu gereden op mooie, spectaculaire en moeilijke circuits. Met de races van onder andere België, Italië, Maleisië en Brazilië liggen er nog een aantal mooie races in het verschiet. We hopen op genoeg spektakel, spectaculaire inhaalacties en natuurlijk dat onze Max nog een aantal mooie prijzen pakt. Uiteraard zijn we ook benieuwd wie in Abu Dhabi wordt gekroond tot Formule 1 kampioen 2017.