Sports

Dit is waarom 2020 een fantastisch Formule 1 jaar belooft te worden

Formule 1

Het duurt nog even voor het zalige geluid van de Formule 1 motoren in onze oren klinken, maar vanaf 15 maart is het dan toch echt zover. In Australië gaat het hele circus beginnen, maar we kunnen nu alvast stellen dat 2020 in zijn geheel een bijzonder seizoen gaat worden. Max Verstappen heeft zijn zinnen gezet op het verpesten van het seizoen voor Lewis Hamilton, bovendien is Mercedes al lang niet meer zeker van de overwinning.

Formule 1-seizoen met 22 Grand Prix wedstrijden

Met maar liefst 22 Grands Prix in het nieuwe Formule 1-seizoen kunnen de liefhebbers van de autosport hun hart weer ophalen. Het ontbreken van reglementswijzigingen zal Mercedes wel eens parten kunnen gaan spelen en in dat geval is Red Bull de lachende winnaar. Terwijl Red Bull in 2019 duidelijk maakte dat Ferrari in feite geen rol van betekenis speelde, gaat het in 2020 over de vraag hoe sterk de Britten voor de dag kunnen komen. Kortom, heeft de data van 2019 voldoende info opgeleverd om de motoren nog beter af te stellen?

View post on Instagram
 

Problemen voor Ferrari

Als je goed hebt opgelet vorig seizoen dan weet je dat de harde klappen pas in de tweede helft van het seizoen vielen. De omslag werd duidelijk door de goede prestaties van Red Bull en het uitblijven van succes aan de kant van Ferrari. De Italianen konden ook niet winnen omdat Max hen in feite dwong tot fair play. Daarmee werd direct ook de zwakke plek van Red Bull blootgelegd: de start van het seizoen. Mocht Red Bull er in slagen om een goed resultaat in de eerste vijf races neer te zetten, dan kan Mercedes zich terecht zorgen gaan maken. Dat wil overigens niet zeggen dat Ferrari geen rol van betekenis kan spelen. De SF90 vertoonde diverse mankementen, in goed Italiaans hebben we het dan over leermomenten. Of die problemen van voorbijgaande aard zijn weten we pas na de eerste Grand Prix in Melbourne op 15 maart. Wat we wel weten is dat de Italiaanse renstal opnieuw over een ijzersterk duo in de vorm van Charles Leclerc en Sebastian Vettel beschikt.

Formule 1 GP van Nederland

Het nieuwe seizoen zal voor veel Nederlanders ook vanwege een andere reden nu al historisch genoemd kunnen worden. Nederland zal dit seizoen namelijk weer op de kalender vermeld staan. Circuit Zandvoort vormt het decor voor de eerste F1 Grand Prix sinds 35 jaar. De verbouwing is bijna afgerond en inmiddels weten we dankzij spectaculaire dronebeelden hoe het er uit zal zien. Het belooft een interessant spektakel te worden waarbij de eerste Formule 1 race op Nederlandse bodem wellicht een oranje tint kan krijgen als Max Verstappen zijn thuiswedstrijd winnend weet af te sluiten. Hij zou daarmee in de voetsporen van die andere legendarische coureur treden: Niki Lauda.

View post on Instagram
 

Het jaar van de laatste kansen

Het nieuwe seizoen kent weinig personele wisselingen: de meeste coureurs blijven zitten waar ze zitten. In veel gevallen lopen de huidige contracten pas eind 2020 af. Zo ook het contract van Verstappen. Al zal hij zich weinig zorgen hoeven te maken over zijn mogelijkheden in de koningsklasse van de autosport. Voor coureurs als Valtteri Bottas, Alexander Albon en Sebastian Vettel wordt dat een heel ander verhaal. Vettel en Bottas kampen sowieso al met een ander probleem: hun leeftijd. Dat geldt niet voor getalenteerde coureurs als de voormalige teamgenoot van Verstappen, Daniel Ricciardo. Hij en George Russell willen maar al te graag de overstap naar een van de topteams maken, maar zullen het seizoen gewoon afmaken bij hun eigen team. Voor Ricciardo zou 2020 wellicht de laatste mogelijkheid zijn om zich in de belangstelling te plaatsen van een ander team.

View post on Instagram
 

Verstappen als angstgegner voor Hamilton

Voor Max Verstappen zou 2020 wel eens het jaar van de doorbraak kunnen zijn. De getalenteerde coureur heeft inmiddels voldoende ervaring om de fouten uit het begin van zijn carrière te vermijden. Dat gegeven maakt het voor de Nederlander mogelijk om niet alleen meer races te winnen, maar ook om zijn collega Lewis Hamilton het nakijken te geven. Inmiddels weten we dat Hamilton met nadruk oog heeft voor wat Verstappen doet in de Formule 1 en hij ziet de Red Bull coureur dan ook duidelijk als één van de kanshebbers op de wereldtitel.

Max Verstappen krijgt concurrentie

Natuurlijk is Verstappen niet de enige kandidaat om beslag te leggen op de eerste plaats, ook Leclerc mogen we niet afschrijven. De Monegask heeft wellicht minder ervaring in vergelijking met Verstappen, maar hij is een vlotte leerling. Als hij voldoende heeft opgestoken van de diverse schoonheidsfoutjes in 2019, kan het nieuwe seizoen hem voldoende succes opleveren. Hij kan het Verstappen in ieder geval knap lastig maken en zal een rechtstreeks duel niet uit de weg gaan.

Kortom, 2020 heeft alles in zich om een waar Formule 1 spektakel te worden. Wij kunnen niet wachten.