Other

Onderzoek wijst uit: fitte mensen blinken uit in deze ongezonde gewoonte

fitte mensen zware drinkers

Of de resultaten van een Amerikaans onderzoek ook van toepassing zijn op Nederland is onduidelijk. Mocht dat wel het geval zijn, dan kun je beter wat minder fit zijn. Blijkbaar hebben fitte mensen de neiging om meer alcohol te consumeren dan hun minder fitte medemens. Volgens Texaanse wetenschappers zou er namelijk een duidelijk verband bestaan tussen de conditie en het drankgebruik.

Fitte mensen zijn zware drinkers

Het klinkt natuurlijk erg tegenstrijdig: fit zijn en drinken. Het drinken van alcohol zal in geen geval bij de gezonde levensstijl horen en het is wellicht het laatste wat je verwacht van iemand die graag sport. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat het sociale aspect een belangrijke rol speelt bij de uitkomsten. Ondanks de resultaten stellen de wetenschappers dat het onderzoek correct is uitgevoerd. Zo deden maar liefst 40.000 mensen mee uit verschillende leeftijdsgroepen.

Het verband tussen drinken en sporten

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was de conditietest waar elke deelnemers aan mee moest doen. Zo kregen de onderzoekers een goed beeld van de fitheid van de deelnemers. Naast de conditietest werden de deelnemers ook stevig ondervraagd over hun alcoholgebruik. Op die manier konden de onderzoekers de groep indelen in subgroepen op basis van hun conditie. Zo ontstond er een groep met een matige, een gemiddelde en een goede conditie.

Sociale aspect speelt mogelijk een rol

Ook de consumptie van alcoholische dranken kwam aan bod. Zo waas er een groep van matige drinkers, een groep met gemiddelde drinkers en uiteraard nog een groep met zware drinkers. Voor de goede orde: men hield wel rekening met het geslacht. Een vrouw die bijvoorbeeld zeven drankjes per week weg werkte stond gelijk aan de man die maximaal veertien drankjes nuttigde. Wat bleek? In de groep met de zware drinkers bevonden zich opvallend veel mensen die regelmatig sporten en over een goede conditie beschikken. Die tegenstrijdige uitkomst is reden voor een vervolg onderzoek, maar waarschijnlijk speelt een actief sociaal leven een grote rol.

Een biertje na de wedstrijd

Op zich is die aanname niet geheel onlogisch. Na een voetbalwedstrijd even een biertje drinken met je teamgenoten is vrij normaal. Dat zelfde geldt ook voor degenen die vaak de sportschool bezoeken. Als het goed is drink je in de sportschool geen alcohol, maar er kunnen wel afspraken gemaakt worden om ook buiten de sportschool te socializen. Aan de andere kant is het niet geheel ondenkbaar dat sporters zichzelf belonen voor hun inspanningen met een drankje op een ander tijdstip. Vanuit de gedachte dat het sporten de extra calorieën toch weer doen verbranden, wordt het drinken van alcohol niet als iets problematisch gezien.

Vervolgonderzoek

Ook al zijn de uitkomsten voor de wetenschappers reden voor een vervolgonderzoek, enthousiast zijn ze wel. Desondanks vinden ze dat een waarschuwing op zijn plaats is: drinken en sporten gaan niet samen. Vooral op lange termijn kan het nuttigen van (te) veel alcohol schadelijk zijn en dus is het zinvol om te matigen. Of de sporters daar zelf een boodschap aan hebben is natuurlijk nog de vraag.