Het blijft een opvallend verschijnsel: films van vroeger die succesvol de toekomst voorspelden. Zo kan het zomaar eens voorkomen dat huidige presidenten, natuurrampen of speciale technologieën al veel eerder te zien waren. Back to the Future, The Truman Show, The Terminator, Blade Runner en Contagion zijn vijf vroegere films die je met de wetenschap van nu nét even wat anders bekijkt.

Dit zijn films die de toekomst goed wisten te voorspellen

De meeste science-fiction films zien er vet uit maar lijken niet heel realistisch. De meest geavanceerde ruimteschepen, buitenaardse invasies en ingenieuze uitvinden passeren de revue. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe film Dune. Tegelijkertijd zijn er in de geschiedenis wel een aantal films die de toekomst voorspelden geweest. Het kán dus wel degelijk. Dit zijn ze.

1. Back To The Future II

Deze film komt uit 1989, maar speelt zich af in 2015. Een jaartal dat inmiddels al weer een paar jaar achter ons ligt, maar ten tijde van de film natuurlijk als ver weg werd gezien. Eén van de aspecten waardoor de film de toekomst goed wist te voorspellen, is het videobellen. Wij zijn er inmiddels aan gewend dat vergaderen en bijkletsen ook digitaal kan. Los van elkaars stem horen, kunnen we ook elkaars gezicht zien. Back To The Future II deed dus een verwachting die is uitgekomen.

2. The Truman Show

Reality-tv is populairder dan ooit. Bij talloze programma’s krijgen we een kijkje in het privéleven van families, vrienden of kandidaten aan een spelshow. The Truman Show komt uit 1998. Daarin volgen we het personage Truman, die in een dorp woont. Eén belangrijk detail: alle andere inwoners van het dorp zijn acteurs en elke beweging van Truman wordt, zonder dat hij het door heeft, gefilmd en gevolgd. Wat dat betreft hadden de makers van de film het met The Truman Show bij het rechte eind.

3. The Terminator

Ook The Terminator is één van de films die de toekomst voorspelden. Dit gebeurde op een opvallende manier. In de film uit 1984 worden namelijk drones geïntroduceerd die als wapens dienen. Dit komt door de lasers die de drones kunnen afschieten. Het was wellicht een voorspelling, maar vandaag worden er echt drones gebruikt in oorlogen en tijdens speciale missies.

4. Blade Runner

Blade Runner is een film van maker Ridley Scott. Scott is onder andere bekend van All The Money in the World en Gladiator. Blade Runner werd door de regisseur gemaakt in 1982. Als één van de films die de toekomst voorspelden werd er in de film een inschatting gemaakt van 2019. Onder andere grote billboards én technologische uitvindingen die tegen je praten werden in Blade Runner voorspeld.

5. Contagion

Veel films die de toekomst voorspelden komen uit de jaren ’80 en ’90. Contagion is echter recenter: in 2011 verscheen de film. Hierin krijgt de wereld te maken met een dodelijk virus dat zich verspreidt via aanraking. Onder andere Matt Damon en Jude Law spelen in de film, waarin een groep onderzoekers een middel tegen het virus te ontwikkelen en veel mensen worstelen met de symptomen en quarantaine die aan het virus verbonden is. Wat dat betreft lijkt Contagion wel érg veel op de situatie rondom de huidige crisis.