Het is een van de meest prangende vragen sinds mensenheugenis: is bier dat op festivals wordt verkocht nou echt van beduidend slechtere kwaliteit? Of praten we ons dat zelf aan, doordat we zo beschonken zijn op die festivals waardoor ons inschattingsvermogen wordt aangetast? Nu.nl startte een onderzoek om deze kwestie omtrent festivalbier tot op de bodem (van het bierglas) uit te zoeken.

Festivalbier: fabel of feit?

Martine Bosch werd ondervraagt, zij is productiemanager food and beverages bij MOJO Concerts. Zij weet dus wel het een en het ander over het vraagstuk. Bosch komt gelijk met de stellige opmerking “Het is echt een mythe.” Zij zegt dat de boosdoener voor het ontstaan van de ‘mythe,’ een onderzoek is geweest van vijftien jaar geleden. Toen werd gekeken naar het bier dat geschonken werd tijdens een concert in de ArenA. Het bleek dat er bier werd geschonken met een alcoholpercentage waar je als erkent pilsbrouwer niet mee door de beugel zou kunnen (zelfs niet als je Grolsch bent).

festivalbier

Op dit onderzoek werd zeer negatief gereageerd. Bosch weet gelukkig wel te vertellen dat zo’n voorval sindsdien niet meer voor is gekomen, althans: zo ver zij weet. Sterker nog: het bier komt rechtstreeks van de brouwer.

“Wij serveren op alle evenementen het zogenaamde ‘kelderbier’, dat ook in cafés geschonken wordt, alleen dan in PLA-bekers (beker van afbreekbaar plastic, red.). Op grote festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole staan tankwagens die tot 30.000 liter bier bevatten en rechtstreeks van de brouwer komen.”

Onderzoek van de Fontys

Om de bewering dat festivalbier niet afwijkt van de norm extra ondersteuning te geven, wordt ook een onderzoek van Eindhovens Dagblad, in samenwerking met de Fontys Hogeschool erbij gehaald. Twee jaar geleden namen zij de (alcoholische) proef op de som en deden ze het bier testen bij verschillende festivals. Misschien verbaast het je, maar ze vonden niks afwijkend. Dat is dan een meevaller. Wat niet mee zou vallen is de kater die je zou overhouden als je al dat bier op zou drinken. Gelukkig (?) werd het bier getest in een laboratorium.