National Geographic staat niet per se bekend als de nieuwsbron om naar toe te gaan voor bieradvies. Maar blijkbaar staat alcoholisch genot hoog in het vaandel, ze deden er zelfs een heel onderzoek naar. Het ging over wat de beste biersteden van Europa zijn. De uiteindelijke lijst bestaat uit een paar inkoppertjes, maar ook enkele verassingen.

Beste biersteden van Europa

Wat maakt nu een echt goede ‘bierstad’? Dat is een vraag die vele antwoorden kent. Het is in ieder geval zeer van belang dat de stad een rijke historie heeft van bierbrouwen. Ook is het belangrijk dat je vele bijzondere plekken hebt waar je (speciaal)bier kunt proeven. Wat het plaatje helemaal afmaakt, is wanneer de stad zelf vol staat met toeristische bezienswaardigheden. De steden in dit lijstje voldoen aan al die drie criteria en verdienen de titel ‘bierstad’ als geen ander.

Biersteden

München

We hoeven natuurlijk niet uit te leggen waarom Duitsland een perfect land is voor je bierreis. Maar de stad München spant in Duitsland toch echt de kroon als het gaat om biergenot. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 36 biertuinen die de stad rijk is, ons eigen Amsterdam heeft er maar 1 daarvan. Om nog niet te spreken van het jaarlijkse Oktoberfest, dat elke keer honderdduizenden toeristen van over de hele wereld naar de stad trekt. Daarnaast is de stad zelf ook zeker geschikt om in rond te dolen als je met je maatjes al een paar pilsjes verder bent.

Amsterdam

We moeten eerlijk zijn: we hadden deze bestemming niet zo snel verwacht. Amsterdam is zeker een leuke stad, maar een associatie met bier komt niet snel in ons op. Misschien komt het doordat wij Nederlanders zijn en een andere kijk op de stad hebben. Wat wel duidelijk moge zijn: leuke cafés zijn goed vertegenwoordigd. Wat dacht je bijvoorbeeld van café de Gollum, die volgens vele kenners een van de betere cafés van het land is. Andere bestemmingen zijn bijvoorbeeld de brouwerij ’t IJ en het Leidseplein waar vooral op de donderdagavond een hoop te beleven is.

biersteden van Europa

Dublin

Het eerste dat in je hoofd opkomt als je aan Ierland denkt is ‘Irish whiskey‘, maar denk je aan Dublin, denk denk je aan Guinness bier. Dublin is namelijk de geboorteplaats van het bier, dat daar al tweeënhalve eeuw wordt gebrouwen. In de stad bevindt zich ook de St. James’s Gate, een brouwerij die zeker het bezoeken waard is. Als dit niet genoeg redenen zijn om Dublin te bezoeken, besef dan nog even dat je in de stad meer dan 800(!) pubs kunt vinden. Hier kun je dikwijls genieten van heerlijke Ierse live-muziek. Dublin is een van de beste biersteden van Europa, misschien wel van de wereld.

Brussel

We moeten onze zuiderburen even wat erkenning geven. Je kijkt je ogen uit door de vele toeristische attracties die de stad rijk is. Denk aan het Atomium, manneken pis of de grote markt. Die laatstgenoemde markt leent zich perfect voor een alcoholische versnapering, dan kom je in Brussel toch gauw uit op een lekker Belgisch biertje. Een café dat wij sterk aanraden afraden om te bezoeken is het ‘café Dilerium’ daar hebben ze maar 2.000 biersoorten 😉 De kans zit er dik in dat je daar niet helemaal levend uitkomt.

biersteden van Europa

Praag

Dit is een bierstad die de laatste jaren een opmars aan bezoekers meemaakt. Vooral onder jongeren is deze stad erg geliefd. Drie keer raden waarom. Juist ja, je kunt hier goed genieten van het schuimende spul, voor een zeer lage prijs, dit maakt Praag een van de beste biersteden van Europa. Tsjechië staat erom bekend dat het bier gebrouwen wordt naar een hoge standaard. Dat valt te merken aan de heerlijke Budweiser en Pilsner Urquell. Wat we ook aanraden is het bier ‘U Fleku’, dat wordt al 500 jaar gebrouwen met karamel erdoorheen.

Zin gekregen in een reis (en een biertje)? Gooi het in de groep bij je vrienden en plan een tripje naar één van deze toffe steden, of kijk op Travelspring voor meer reisinspiratie.