Other

Feitjes over testosteron: 8 dingen die je nog niet wist

testosteron

Het mannenstofje, testosteron, is een hormoon dat mannen tot mannen maakt. Vrouwen hebben het ook, maar een stuk minder. Het doet veel met een lichaam en sommigen nemen er zelfs extra van, als ze bijvoorbeeld extreme prestaties in de sportschool willen volbrengen. Er zijn wat mooie feitjes over testosteron die je nog beter laten kennismaken met het hormoon dat voor je baardgroei zorgt.

Gewicht beïnvloedt testosteron

Als je dikker bent, heb je minder testosteron. Als je weer aan het afvallen bent, stijgt het testosteronniveau. Dat is een prima reden om weer aan het sporten te gaan, als de weegschaal niet genoeg was.

Het hangt samen met emoties

Mensen die een hoog testosteronniveau hebben kunnen hun emoties minder goed beheersen. Dit kan leiden tot agressie of meer verdriet. Maar als je altijd blij bent is het misschien juist fijn om veel van het hormoon te hebben, ook die emotie kan erdoor worden versterkt.

Vernoemd naar de teelbal

Het woord ‘testosteron’ is afgeleid van het woord ‘testikel’ wat teelbal betekent. Dit is de bron van 95% van de stof in je lichaam, dus wees maar voorzichtig voor die jongens.

Tien keer zoveel

Een mannenlichaam heeft gemiddeld zo’n tien keer zoveel testosteron door de aderen gieren als vrouwen. Omdat testosteron ook de spiergroei beïnvloedt, is het misschien wel terecht dat bijna alle sporten gescheiden zijn per geslacht.

View post on Instagram
 

Vingerlengtes verraden

Als de ringvinger langer is dan de middelvinger kan dit zeggen dat je als baby in de buik veel testosteron hebt ervaren. Meerdere studies wijzen uit dat mensen met een langere ringvinger zich vaker agressief gedragen. Ook nemen ze meer risico’s en vertonen ze vaker leiderschap. Aan de andere kant zijn mensen die juist langere wijsvingers hebben minder goed in sporten. Maar wat zeggen getallen nou? Jij kunt vast alsnog prima hardlopen met die korte wijsvingers van je.

Muzieksmaak

Uit een Japanse studie uit 2018 bleek dat mannen met een hoge concentratie van het geslachtshormoon minder vaak naar klassieke muziek en jazz luisteren. Bij vrouwen is er geen verband gevonden tussen de hoeveelheid testosteron en de muzieksmaak. Dit neemt niet weg dat je als man met veel van het hormoon alsnog lekker naar Bach mag luisteren.

Kan gevaarlijk zijn

Als je als tiener zoveel overgewicht hebt dat je hoeveelheid testosteron in die periode erg laag is, kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Tienerjongens met overgewicht hebben een verhoogd risico om later impotent en onvruchtbaar te worden.

De winnende kandidaat

Wacht maar tot de volgende verkiezingen. Als een man stemt om een kandidaat die vervolgens wint, stijgt de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Maar pas op, want bij verlies daalt de concentratie namelijk. Bij vrouwen heeft dit helemaal geen effect. Maar laat dit natuurlijk niet beïnvloeden waar jij op stemt.

Bron: Quest